# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

It takes 5 hours to drive a distance of 265 km on a motorway what would be your average speed in kilometre per hour?

#### Select the correct answer

Solution!
Speed=distance/time
Speed=265/5=53
.

#### Question No 2

Which words means the opposite of stiffle?

#### Select the correct answer

Solution!
Stifle meaning to discourage for smoother; encourage is to give support to or Foster..

#### Question No 3

Find the odd man out

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 4

(4300731) - ? = 2535618

#### Select the correct answer

Solution!
Let 4300731 - x = 2535618
Then x, = 4300731 - 2535618 = 1765113
.

2/4 + 1/8 = ?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 6

Idiom and phrases
All and sundry

Solution!
No description.

#### Question No 7

A famliy  consists of 6 member P, Q, R, X, Y and Z. Q is a son of R but R is not mother of Q. P and R are married couple. Y is the brother of R. X is a daughter of P. Z is a brother of P. Who is the father of Q?

#### Select the correct answer

Solution!
Q is a son of a R but R is not mother. So, R is father of Q. P is married to R. So, P is a wife of R and mother of Q. X is a daughter of P and hence of R and so she is the sister of Q. Y is a brother of R and Z is a brother of P. R is a father of Q..

#### Question No 8

The sum of first 45 natural numbers is:

#### Select the correct answer

Solution!
Let Sn = (1 + 2 + 3 + ... + 45)
This is an A.P. in which a = 1, d = 1, n = 45 and l = 45
Sn =n/2(a + l)=45/2x (1 + 45)   = (45 x 23)   = 1035.
.

#### Question No 9

Look at this series: 1000, 200, 40, ...
What number should come next?

#### Select the correct answer

Solution!
This is a simple division series.
Each number is divided by 5.
Rule = (1st number / 5 = 2nd number), (2nd number / 5 = 3rd number),...
Now in our case,
(1000 / 5 = 200), (200 / 5 = 40), (40 / 5 = 8)...
So answer is 8..

#### Question No 10

Happiness is to sorrow as Love is to

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 11

Which word means the opposite of ferocious?

#### Select the correct answer

Solution!
Ferocious means savage; docile mean tame..

#### Question No 12

DGJ, JMP, PSV...?
what's next

#### Select the correct answer

Solution!
The first letter of eveery group is the last letter of the preceding group with a gap of two letters in every member of the group i.e. After DGJ we see JMP..

#### Question No 13

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options.   LXF, MTJ, NPN, OLR, ?

#### Select the correct answer

Solution!
The first letter of each term is moved one step forward, the second letter is moved four steps backward and the third letter is moved four steps forward to obtain the corresponding letters of the next term.
.

#### Question No 14

Find the same relationship as HABIT : CUSTOMARY

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 15

The sum of the ages of Jhony and Charlie is 50. Five years ago Charlie age was three as Jhony's age . How old are Charlie now?

#### Select the correct answer

Solution!
1st condition:
J+C=50..........(1)
2nd condition:
3J-C=10.........(2)
By solving these equation:
J=15 and C=35.

.

#### Question No 16

A garden have three types of flowers rose ,Jasmine and Lily . The flowers are in the ratio of 2 to 3to 5. If the garden has 30 roses, how many flowers does it have all together?

#### Select the correct answer

Solution!
Ratio of flowers
Rose: Jasmine :Lily
2:3:5
If 30 roses in garden
30 / 2 = 15
2 x 15 :3 x 15:5 x 15
30 :45:75
Then total flowers are
30 + 45 + 75 = 150
.

#### Question No 17

In following question, a number series is given with one term missing. Choose correct alternative
1, 2, 3, 6, 9, 18, x , 54

#### Select the correct answer

Solution!
The numbers are alternatively multiplied by 2 and 3/2.
So, 1 X 2 = 2, 2 X 3/2 = 3,
3 X 2 = 6, 6 X 3/2 = 9,
so missing number = 18 X 3/2 = 27.

#### Question No 18

FGH, JKL, NOP, RST...?
What's next?

#### Select the correct answer

Solution!
Series skip 1 Alphabet after consevtive 3 Alphabets..

#### Question No 19

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
gfe _ ig _ eii _ fei _ gf _ ii

#### Select the correct answer

Solution!
The series is gfeii / gfeii / gfeii / gfeii. Thus, the pattern gfeii is repeated
.

#### Question No 20

Peter is swimming at a speed of 20 Km/h along the flow of water. If the speed of water is 5 Km/h What is swimming speed of Peter against the flow of water?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 21

Alvin travelled from his town to city. Alvin went to city by bicycle at a speed of 25 km per hour and came back at a speed of 4 km per hour. If element took 5 hours and 48 minutes to complete his journey, what is the distance between town and city?

#### Select the correct answer

Solution!
Average speed of Alvin=2xy/x+y=2x25x4/25+4=200/29km/hr
Distance travelled i= speed x time
= 200/29x 29/5= 40 km
Distance between city and town= 40/2= 20 km
.

#### Question No 22

Find the same relationship as Play:Director

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 23

A man runs with 3 m/s for 5 sec, and then 2m/s for next 5 sec. In these 10 seconds, what distance would he covered in middle two seconds?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 24

Choose or find odd letter group
XW , FG , ML , PO , TS

#### Select the correct answer

Solution!
All other groups contain two consecutive letters in reverse order.
.

#### Question No 25

susan is 3 years older than Tom. 2 years ago Susan was twice as old as Tom. Find the present age of Susan.

#### Select the correct answer

Solution!
let's
t = x
S= x + 3
given condition
2(x - 2) = X + 3 - 2
x - 4 = x + 1
x = 5
Tom = 5
Susan= 8
.

#### Question No 26

What comes next in the series? 100 , 199 , 298 , 397 , ?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 27

3, -6, 12, -24... common ratio is:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 28

Idioms and phrases.
In the throes of

#### Select the correct answer

Solution!
Discription is not available for this question..

#### Question No 29

Look at this series: 201, 202, 204, 207, . . .
What number should come next?

#### Select the correct answer

Solution!
In this addition series,
1 is added to the first number (201 + 1 = 202);
2 is added to the second number (202 + 2 = 204);
3 is added to the third number (204 + 3 = 207);
and 4 is added to the third number. (207 + 4 = 211)
So the answer is 211..

#### Question No 30

If 355 = 8 485 = 9 850 = 8 Then 253 = ?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30