Daily Test



Question No 1

 E is the son of A.

D is the son of B.

E is married to C.

C is B's daughter.

How is D related to E?


Select the correct answer


Solution!

Option (D)

 C is B's daughter and D is B's son. So, D is the brother of C.

E is a male married to C. So, E is the husband of C,

Whose brother is D. So, D is the brother-in-law of E.

.

Question No 2

In 7 years Edison will be twice old as he was 8 years ago. How old is Edison now?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 3

10 years go my age was 1/2 of what it is now .what is my present age?

Select the correct answer


Solution!
Let my present age =x
x-10=(1/2)x
2x-20= x
2x-x=20
x=20
.

Question No 4

A ring must have:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 5

Brag: grab::____:drab

Select the correct answer


Solution!
Brag is the palindrome of grab,and drab is the palindrome of bard..

Question No 6

Felt : ____:: smelt : fish

Select the correct answer


Solution!
Felt is a type of cloth,and smelt is atype of fish..

Question No 7

Jimmy bought 60 Mangoes and 40 Apples. He found 30% of Mangoes and 10%  of apples were overripe. Find the number of fruit in good condition.

Select the correct answer


Solution!
Total fruit = 60 + 40 = 100
Overripe  Mangoes = 30% of 60
= 30/100 x 60
=18
Overripe Apples = 10% of 40
= 10/100 x 40
=4
Total number of overripe fruit= 18+4=22
Therefore Number of fruit in good condition= 100-22= 78
.

Question No 8

Two bus tickets from city A to B and three tickets from city A to C cost Rs. 77 but three tickets from city A to B and two tickets from city A to C cost Rs. 73. What are the fares for cities B and C from A ?

Select the correct answer


Solution!
Let Rs. x be the fare of city B from city A and Rs. y be the fare of city C from city A.
Then, 2x + 3y = 77 ...(i) and
3x + 2y = 73 ...(ii)
Multiplying (i) by 3 and (ii) by 2 and subtracting, we get: 5y = 85 or y = 17.
Putting y = 17 in (i), we get: x = 13.
.

Question No 9

An article was bought for $300 and sold at a loss of 5% what is the selling price of the article?

Select the correct answer


Solution!
5% of 300
=(300*5)/100=15
S.p =300-15=285
.

Question No 10

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number
3, 7, 15, 39, 63, 127, 255, 511

Select the correct answer


Solution!
Each number in the series is multiplied by 2 and the result increased by 1 to obtain the next number.
So, 39 is wrong and should be replaced bu (15 * 2 + 1) i.e. 31..

Question No 11

If a person Travels at a speed of 40 miles per hour. At the same rate how long will it take to cover 160 miles distance?

Select the correct answer


Solution!
Speed 40 miles per hour
Distance to be covered =160 miles 
Time?
Time =distancel/ speed
Time=160/40
Time=4
.

Question No 12

Complete the Given Series
Which number replace question mark in the series 7, 12, 19, ?, 39.

Select the correct answer


Solution!
Clearly, the given sequence follows the pattern:
+5, +7, +9 ... i.e., 7 + 5 = 12, 12 + 7 = 19, ... .
So Missing Number = 19 + 9 = 28.
Hence, the answer is (B)..

Question No 13

If x is an odd integer and 3x < 30 and 2x > 15. What is x?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 14

What comes next in the series 12 , 48 , 96 , 144 , ?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 15

K is the brother of N and X,Y is the mother of N and Z is the father of K. Which of the following statement is not definitely true.

Select the correct answer


Solution!
K is the brother of N and X . so ,Y who is the mother of N and Z , who is the father of K ,will be mother and father of all three. however ,it is not mentioned whether N is male or female..

Question No 16

In following number series, either one term is missing or is incorrect.
Choose correct answer from options 1, 5, 11, 19, 29, 55

Select the correct answer


Solution!
The correct sequence is + 4, + 6, + 8, + 10, ....
So, next term after 29 = 29 + 12 = 41.
The term after 41 will then be (41 + 14) i.e. 55.
41 is missing..

Question No 17

O, T, T, F, F, S, S....

Select the correct answer


Solution!
Series contains counting of 
1st letter of one, two, Three, Four....Eight.
.

Question No 18

If A works for 3 hrs daily and B for 5 hrs, then work will be done in 15 days. If A works for 5 hrs then how many hours B has to work to complete it in 12 days?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 19

Choose the word that has same or nearly the same meaning of mess?

Select the correct answer


Solution!
A mesa and a plateau are both high tablelands; flat topped with preciptious sides..

Question No 20

A farmer bought a harvesstor for RS. 1500 and sold it for RS.1550. 
Find its profit percentage?

Select the correct answer


Solution!
Profit=1550-1500
=50
Profit percentage=50/1500*100=3.3%
.

Question No 21

_______ : bedrock : : cement : foundation

Select the correct answer


Solution!
Mica makes up bedrock _ on which skyscrapers are built ; cement makes up a foundation __ on which houses are built..

Question No 22

Find the Odd man out

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 23

The average weight of a class of 9 student is 40 kg. If the weight of the teacher be included, the average rises by 1 kg. The weight of the teacher is :

Select the correct answer


Solution!
Weight of the teacher
=total weight with teacher - total student weight
= (10 x 41 - 9 x 40) kg
= (410 - 360)kg
= 50 kg is weight of teacher
.

Question No 24

Jane and Naura  are age fellows. The total age of Miley and Naura is 7 years more than the total age of Jane and Bell 
Bell is how many years younger than Miley.

Select the correct answer


Solution!
Let's
Naura and jane have same age = X
 Miley + x = 7 + x + Bell
=> Miley - Bell = 7 + X - x = 7
=> Bell is younger than Miely by 7 years
.

Question No 25

In three coloured boxes - Red, Green and Blue, 108 balls are placed. There are twice as many balls in the green and red boxes combined as there are in the blue box and twice as many in the blue box as there are in the red box. How many balls are there in the green box ?

Select the correct answer


Solution!
Let R, G and B represent the number of balls in red, green and blue boxes respectively.
Then, 
R + G + B = 108 ...(i),
G + R = 2B ...(ii)
B = 2R ...(iii)
From (ii) and (iii), we have G + R = 2x 2R = 4R or G = 3R.
Putting G = 3R and B = 2R in (i), we get:
R + 3R + 2R = 108; 6R = 108 ;R = 18.
Therefore Number of balls in green box = G = 3R = (3 x 18) = 54.
.

Question No 26

In following question,a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative
4 , 9 , 5 , 12 , 7 , 15 , 8 , x , 10.

Select the correct answer


Solution!
The given sequence is a combination of two series :
4 , 5 , 7 , 8 , 10 and 9 , 12 , 15 , (...).
the missing term is 18..

Question No 27

What will be the next term?
BDF, CFI, DHL, ?

Select the correct answer


Solution!
Clearly, the first, second and third letters of each term are respectively moved one, two and three steps forward to obtain the corresponding letters of the next term.
So, the missing term in EJO.
Hence, the answer is (C)..

Question No 28

A delivery van leaves Selkirk and travels for 1.25 hours at an average speed of 50 metre per hour. How far will the Van have travelled?

Select the correct answer


Solution!
D=ST
D=50*1.25
D=62.5 
.

Question No 29

25, 35, 88, 45, 65, 88, 75...?
Find next pair?

Select the correct answer


Solution!
Alternative series with difference of 5 and
 every 3rd difference position number is 88.
.

Question No 30

In a family, there are 6 member A, B, C, D, E and F. A and B are married couple, A being the male member, D is only son of C, who is brother of A. E is the sister of D. B is daughter in law of F,  whose husband has died How is F related to A?

Select the correct answer


Solution!
A is male and married to B. So, A is husband and B is a wife. C is brother of A. D is a son of C.E, who is sister of D will be  daughter of C. B is the daughter in law of F whose husband has died means F ia the mother of A. Clearly, F is mother of A..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

IQTestprepration@2018 All Rights Reserved