# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

A train moves with speed 10 metre per second. It passes a pole in 5 seconds. What will be the length of train?

#### Select the correct answer

Solution!
Length of train=speed of train X time
Length of train=10x5
=50 m
.

#### Question No 2

Which of the following numbers will completely divide (4915 - 1) ?

#### Select the correct answer

Solution!
(xn - 1) will be divisibly by (x + 1) only when n is even.
(4915 - 1) = {(72)15 - 1} = (730 - 1), which is divisible by (7 +1), i.e., 8.
.

#### Question No 3

Idioms and phrases.
On the eve of

#### Select the correct answer

Solution!
Description is not available for this question..

#### Question No 4

Defuce:infer::____:crow.

#### Select the correct answer

Solution!
Deduce is a synonym of infer,and boast is a synonym of crow..

#### Question No 5

A's brother is the only son of A's mother who is wife of D. How is A related to D?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 6

Mrs Smith it 8 year anniversary  more than twice the age of his son. The age of son is 12. Find the age of others.

#### Select the correct answer

Solution!
Age of Sun = 12
age of mother :8year more than twice the age of son
age of mother = 32
Age difference :20
.

#### Question No 7

John sold a house for \$50,000 at a profit of 15%. How much did he pay for it?

#### Select the correct answer

Solution!
Let the cost price of the house is x.
15% of x=15x/100=3x/20
Now
50000-(3x-20)=x
1000000-3x=20x
1000000=20x+3x
1000000=23x
1000000/23=x
X=43478
.

#### Question No 8

Look at this series: 58, 52, 46, 40, 34, . . .
What number should come next?

#### Select the correct answer

Solution!
This is a simple subtraction series.
Each number is 6 less than the previous number.
(58 - 6 = 52), (52 - 6 = 46), (46 - 6 = 40), (40 - 6 = 34),(34 - 6 = 28)
So the answer is B = 28..

#### Question No 9

A car running at 65 km per hour takes 1 hour to cover a distance. If the speed is reduced by 15 km per hour. Then in how much time it will cover the distance?

#### Select the correct answer

Solution!
Reduced speed= 65-15=50 km/ hr
Now car will take 65/50*60= 78 mins
.

#### Question No 10

An ant moves 3 meters upward along the wall in 10 minutes then slips and falls 1 meter. How much time is required to climb up 12 meter wall?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

30+35%25=

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 12

Find the odd one out

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 13

A + B means A is the father of B.
A -B means A is the wife of B.
A x B means A is the brother of B.
A Ã·B means A is a daughter of B.
If p x R  - Q which of the following is true?

#### Select the correct answer

Solution!
P x R-Q means P is the brother of R who is the wife of Q i.e. p is a brother in law of your Q..

#### Question No 14

Choose the word that has the same or nearly the same meaning as philosophy

#### Select the correct answer

Solution!
A philosophy is a system of motivating principles..

#### Question No 15

AR, DQ, HP, KO, ON, RM, VL, YK....

#### Select the correct answer

Solution!
It is Alternative series
Difference of 2 and 3 alternative in first letter in group
and 2nd letter is the reverse series...
.

#### Question No 16

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
a _ cacbc _ baca _ _ b

#### Select the correct answer

Solution!
The series is abcac / bcaba / cabcb. Thus, the series consits of three sequence. The first three letters of each sequence are in a cyclic order and the last two letters of each sequence are the same as the first and third letters of the sequence.
.

#### Question No 17

Which is different from others:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 18

The present ages of Lewis and Brown is 1:2. Three years from now their ages be in ratio 3:5. Find the age of Brown after 5years?

#### Select the correct answer

Solution!
Let
Brown=b
Lewis=l
Present ages be b/l=1:2
2l-b=0....eq(1)
After three years l+3/b+3=3:5
5l-3b=6
By resolving eq
b=12
l=6
After 5 years l= 11
b=17

.

#### Question No 19

Find odd one out:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 20

___, GMO, IPS, KSW, MVA, OYE.

#### Select the correct answer

Solution!
There is three different series in group.
1st letter in each group with gap of 1.
2nd letter in each group with gap of 2.
3rd letter in each group with gap of 3.
.

#### Question No 21

Find the same relationship as Ocean:Water

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 22

A. P. C. D. E and F are six members of a family.
One couple has parents  and their children in the family.
A is the son of C and E  is the daughter of A.
D is the daughter of F who is the mother of E.
What lationship do D and E bear  to each other?

#### Select the correct answer

Solution!
E is an daughter of A and F is the mother of E. So A is the father of E and hence the husband of F. Now, D is the daughter of F. So, D and E are the daughters of A and F. Also,A  is the son of C. Now, only B remains. Thus, B and C are the parents of A. Clearly, D and  E are sisters..

#### Question No 23

Which word means the opposite of forsake.

#### Select the correct answer

Solution!
To forsake is abandon; to cherries is to hold dear,to nurture..

#### Question No 24

Boys in a class sit in 5 rows such that there is 1 boy in 1st row and 1 boy increase in each row (2 in 2nd 3 in 3rd....). Now they are rearranged again in 5 rows, but equal no. of boys in each row, how many boys are in a row:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 25

A test has 20 questions. If Anna gets 90% correct, how many questions did Anna missed?

#### Select the correct answer

Solution!
The number of correct answers is 90% of 20 or 90/100 x 20
90/100 x 20 = 18
Since the test has 20 questions and she got 18 correct answers, the number of questions she missed is 20-18=2
Anna missed 2 question.
.

#### Question No 26

The difference between the place value and the face value of 6 in the numeral 856973 is

#### Select the correct answer

Solution!
(Place value of 6) - (Face value of 6) = (6000 - 6) = 5994
.

#### Question No 27

A Math club has 25 members of which 11 are males and the rest are females. What is the ratio of males to all club members?

#### Select the correct answer

Solution!
Ratio between males and members.
11:25
.

#### Question No 28

T, R, P, N, L, K, J, H....?
What's next?

Solution!
One gap series..

#### Question No 29

?+8Ã·       2Ã— 4 = 26

#### Select the correct answer

Solution!
= 10 + 8 Ã·2 Ã— 4
= 10 + 4 Ã— 4
= 10 + 16
= 26
.

#### Question No 30

___, CGG, EJK, GMO, IPS, KSW, MVA.
Find the missing?

#### Select the correct answer

Solution!
There is three different series in group .
1st letter in each group with gap 1.
2nd letter in each group with gap of 2.
3rd letter in each group with gap of 3.
.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30