IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

Which word means the opposite of moderate?

Select the correct answer


Solution!
Moderate means average;excessive means extreme..

Question No 2

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options.   A, CD, GHI, ?, UVWXY

Select the correct answer


Solution!
The number of letters in the terms goes on increasing by one at each step. Also, there is a gap of one letter between the last letter of the first term and first letter of the second term and a gap of two letters between the last letter of the second term and first letter of the third term. So, the first letter of the required term would be four steps ahead of the last letter of the third term. 
.

Question No 3

20 years ago David age was 1/3 times what it is now . Find the present age of David?

Select the correct answer


Solution!
Let David age = x
Given that 
x-20=1/3x
3x-60=x
3x-x=60
2x=60
X=30


.

Question No 4

In following question, a number series is given with one term missing. Choose correct alternative
85, 78, 65, 40, 56, x

Select the correct answer


Solution!
(1) 85 , 78 , 65.
(2) 8*5 = 40 ,7*8 = 56 ,so 6*5 = 30.

Question No 5

What comes next in the series 11 , 22 , 66 , 264 , ?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 6

A family of six members naming P,Q,R,X,Y and Z. Q is the son of R but R is not the mother of Q. P and R are married couple. Y is the brother of R. X is the daughter of P. Z is the brother of P. Who is the brother in law of R.

Select the correct answer


Solution!
Q is the son of R but R is not the mother. So, R is the father of Q. P  is married to R. So, P is the wife of R and mother of Q.X is the daughter of P hence of R and so she is the sister of Q. Y is the brother of  R and Z is brother of P and Z is brother of P. R is husband of P and Z is the brother in law of R. and Y is brother of P. R is husband of P. Z is brother of P. so, Z is brother in law of R..

Question No 7

IN a family ,there are six members A,B,C,D,E and F. A and B are a married couple , A being the male member. D is the only son of C , who is the brother of A. E is the sister of D. B is the sister in law of F, whose husband has died. Who is C to B?

Select the correct answer


Solution!
A is a male and married to B . So, a is the husband and B is the wife . C is the brother of A . D is the son of C. E, who is the sister  of D will be daughter of C. B is daughter of C . B is the daughter in law of F whose husband has died means F is the mother of A . C is the brother of A who is the husband of B. So, C is the brother in law of B..

Question No 8

1+2+4+8+...+32 =

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 9

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
aa _ aaa _ aaaa _ aaaa _ b

Select the correct answer


Solution!
The series is aab / aaab / aaaab / aaaaab. Thus, the number of a`s is increasing by one in the successive sequence.

.

Question No 10

A car is moving at a speed of 60Km/h. How much time is required for a person to cross that car running at a speed of 30 Km/h?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 11

There are 6 children playing football namely A, B, C, D, E and F. A and E are brothers. F is a sister of E. C is only  son of A's uncle. B and D are the daughter of brother of C's father how many female players are there?

Select the correct answer


Solution!
 As given A and E are brothers. Hence,  both are males . F is sister of E and hence female. C is son and hence male. B and D are daughters and hence female. Thurs, there are three females..

Question No 12

2 + 22 + 23 + ... + 29 = ?

Select the correct answer


Solution!
This is a G.P. in which a = 2, r =22/2= 2 and n = 9.
Sn =a(rn - 1)/ (r - 1) (2 - 1)=2 x (29 - 1)/(2-1)= 2 x (512 - 1)   = 2 x 511   = 1022.
.

Question No 13

John's pocket money is half of his sister. Once he got $10 with 25% extra reward. What can be his sister's pocket money?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 14

Find the same relationship as Sand:Mud

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 15

Choose the word that has the same or nearly the same meaning as tailor.

Select the correct answer


Solution!
To tailor means to design or to alter means to suit a specific need..

Question No 16

A train is travelling at a speed of 30 metre per second in what time it will pass a man sitting on the platform if the length of the train is 225 m.

Select the correct answer


Solution!
Time=L/v
t=225/30
t=7.5 seconds
.

Question No 17

Complete the Given Series
Which is the number that comes next in the sequence:
0, 6, 24, 60, 120, 210 ?

Select the correct answer


Solution!
Clearly, the given series is 13 - 1, 23- 2, 33 - 3, 43 - 4, 53 - 5, 63 - 6.
So, Next number = 73 - 7 = 343 - 7 = 336.
Hence, the answer is (c)..

Question No 18

A 5000 metre long train crosses a platform in 25 seconds while it crosses a single pole in 10 seconds. What is the length of the platform?

Select the correct answer


Solution!
Speed=500/10
Speed=50m
Let the length of platform be x metres
Then,(x+500)/25=50
X+500=50*25
X+500=1250
X=1250-500
X=750
.

Question No 19

A game must has:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 20

In following question, a number series is given with one term missing. Choose correct alternative
2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, x

Select the correct answer


Solution!
The sequence is 1 * 2 , 2 * 3, 3 * 4, 4 * 5.
Next number = 8 * 9 = 72.

Question No 21

16, 8,___ 12, 36, 18, 54, 27, 81
Find the missing?

Select the correct answer


Solution!
It is Alternative series of divided by 2 and multiply by 3.
16/2=8, 8x3= 24, 24/2=12, 12x3=36, 
36/2=18, 18x3=54, 54/2=27, 27x3=81.
.

Question No 22

The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 25. The average temperature on Thursday ,Friday and Saturday was 24. If the temperature on Saturday was 27, what was the temperature on Wednesday?

Select the correct answer


Solution!
Total temperature on  Wednesday, Thursday and Friday was 25 × 3 = 75 
Total temperature on Thursday ,Friday and Saturday was 24 × 3 = 72
 Hence, difference b/ w the temperature on Wednesday and Saturday = 3
 If Saturday temperature = 27, then Wednesday temperature = 27 + 3 = 30
.

Question No 23

A's father is B's son-in-law. A's sister, is the daughter of P. How is P related to B.

Select the correct answer


Solution!
Let's say :X is the daughter of A
X is son in law of B.
and P is the mother of A and wife of X then P is the daughter in law of B.
.

Question No 24

If car is moving with 4 m/s towards jeep having speed of 8 m/s. If distance between them at an instant is 78 m, then in how many time, both crosses each other:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 25

In following alphabet series , one term missing as shown by question mark . Choose missing term from options.
b, e, d, f, ?, h, j, ?, 

Select the correct answer


Solution!
The series may be divided into groups as shown :
b  e  d  /  f  i  h  /  j  m  l
In each group, first letter is moved two steps forward to obtain the third letter while the third letter is moved one step forward to obtain the second letter
.

Question No 26

Which of the following is not the part of the following series 15 , 8 , 3 , 1 , -6 , -13

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 27

water : ______ :: food : hunger

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 28

Jame have 2 science books in school bag.20% are science books then how many total books are in his bag?

Select the correct answer


Solution!
If 20%are science books then 
20/100=1/5
Our equation is: 
2/x=1/5
x=5(2)
So,10 are total books in bag.
.

Question No 29

Idioms and phrases.
To be at sea

Select the correct answer


Solution!
Discription is not available for this question..

Question No 30

In following alphabet series , one term missing as shown by question mark . Choose missing term from options.
  A, B, D, G, ?

Select the correct answer


Solution!
The first, second, third,.... letters of the series are respectively moved one, two, three,... steps forward to obtain the successive terms..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30