# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

There are three boxes A, B and C. Only one box has gold in it. Moreover only one of the statements is true (i) The box A says he has no gold (ii) The box B says he has no gold (iii) The box C says B is lying So which box has gold?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 2

Which word means opposite of prompt?

Solution!
Prompt means punctual; trady means late..

#### Question No 3

With an increase of 10% of John's salary becomes 13300 . What was the salary before increase?

Solution!
10% of 13300=13300*(10/100)
=13300*0.1
=1330
Salary before increase=13300-1330=11970
.

#### Question No 4

_a_ b_ abaa _ bab _ abb

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 5

Basic principle of fountain pen is:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 6

There are 6 person A, B, C, D, E and F.  C is the sister of F. B is the brother of E' husband. D is the father of A and grandfather of F. There are two fathers, three brothers and a mother in the group.
How is F related to E?

Solution!
D is father of A and grandfather of F. So, A is father of F. Thus, D and A are the two fathers. C is the sister of F. So,  C is the daughter of A . Since there is only one mother ,it is  evident that We is the wife of A and hence the mother of C and C and F. So, B is brother of A . There are three brothers. So, F is the brother of C. Clearly, F is the son of A..

#### Question No 7

A person travel at the rate of 60 miles per hour and cover 300 miles in 5 hours. If he reducing is paid by 10 miles per hour how long will it take to cover the same distance?

Solution!
Original speed= 60 miles per hour
If the speed is reduced by 10 miles per hour.
Then the new speed= 50 miles per hour
Distance to be covered= 300 miles
Time= distance/speed
Time=300/50
Time=6 hr
.

#### Question No 8

What comes next in the sequence? 57, 64 , 72 , 81 , ?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 9

2.5, 4, ___, 7, 8.5, 10

Solution!

#### Question No 10

BLOCKED is to YOLXPVW as OZFMXS is to ...

Solution!
All the letters of the first group are replaced by the corresponding letters from the other end of the alphabet in the second group..

#### Question No 11

Efficient: wasteful::______: deceptive

Solution!
To be efficient is opposite of wasteful and to be honest is the opposite of deceptive..

#### Question No 12

In the series 357, 363, 369, ...,
what will be the 10th term?

Solution!
(Use Arithmetic Progression)
The given series is an A.P. in which a = 357 and d = 6.
So 10th term
= a + (10 - 1) d = a + 9d
= (357 + 9 x 6) = (357 + 54) = 411.

#### Question No 13

A train is moving with a speed 40 m per minutes. How far it will travel in 50 minutes?

Solution!
Distance= Time x speed
= 50*40
=2000
.

#### Question No 14

What number comes next in the series 5,6,8,11,15...

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 15

If A and B are not equal. Which one is greater among A/(A-B) and B/(A-B):

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 16

A delivery van leaves Selkirk and travels for 1.25 hours at an average speed of 50 metre per hour. How far will the Van have travelled?

Solution!
D=ST
D=50*1.25
D=62.5
.

#### Question No 17

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number 10, 14, 28, 32, 64, 68, 132

Solution!
Alternately, the numbers are increased by four and doubled to get the next number>
Thus, 10 + 4 = 14;
14 * 2 = 28;
28 + 4 = 32;
32 * 2 =64 and so on.
So, 132 is wrong and must be replaced by (68 * 2) i.e. 136..

#### Question No 18

The son of his Late father's brother's grandmother is his ____:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 19

A family consists of 6 members P, Q, R, X, Y and Z .Q is the son of R but R is not mother of Q.P and R are a married couple. Y is the brother of R.X is the daughter of P. Z is the brother of P.
Which is a pair of brothers?

Solution!
Q is the son of  R but R is not the mother. So, R is the father of Q. P is married to R. So, P is the wife of R and the mother of Q. X is the daughter of P and hence of R and so she is the sister of Q. Y is the brother of R and Z is the brother of P. Clearly,  Y is brother of R who is a male. So, Y and R is a pair of brothers..

#### Question No 20

A train is travelling with the speed 30 metres per second what time it will pass on man sitting on the platform if the length of the train is 225 m?

Solution!
Time =length/speed
=   225/30
=7.5
.

#### Question No 21

Find odd man out from following relations:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 22

Find odd one:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 23

There are a total of 42 computers . Each computer runs one of three operating systems: OSX ,Windows ,Linux .The ratio  of the computers running OSX ,Windows, Linux  is 2:5:7. Find the number of computers that are running each of the operating systems.

Solution!
Let's x is the ratio between them
Then,
2x+ 5 x + 7 x = 42
14 x = 42
x = 42 / 14
X = 3
2 x = 2 ( 3) = 6 OSX
5 x = 5 ( 3) = 15 Windows
7 x = 7 x(3) = 21 Linux
.

#### Question No 24

Two fans are revolving with speed 3 rev/s and 5 rev/s. after 8 seconds, how many revolutions both fans will complete:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 25

Find the odd man out

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 26

A company makes a product of price $24. A salesman sells this product to a shop and keeps 12.5% commission. The shopkeeper sells that product in$32. what would be shopkeeper's his profit?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 27

A man bought a mobile and then sells in 720 getting 20% profit. The cost price of mobile will be:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 28

IF a catamaran travel at a speed of 20 km per hour in stillwater. So when it travel at a downstream speed 5 kilometre per hour. What will be the time taken by it to travel 90 km.

Solution!
Since the catamaran is travelling in downstream the speed of the stream as a pin the speed of the ship so its speed is equals to catamaran speed+downstream speed. Which becomes 20+5=25 km/he. Now by applying a formula we get
Time=90/25. We get our answer which is 3.6
.

#### Question No 29

Excluding stoppages, the speed of train is 50 km per hour and including stoppages it is 40 km per hour. For how many minutes does the train stop per hour?

Solution!
Due to stopages it is it covers 10 km less.
Time taken to cover 10 km= (10/50)*60 min = 12 min
.

#### Question No 30

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options. DEF, HIJ, MNO, ?