IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

Find the odd man out 4 , 25 , 64 , 9 , 44 , 100 , 36

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 2

Which word is the opposite of bleak?

Select the correct answer


Solution!
To be bleak is to dreary;to be bright is to be brilliant..

Question No 3

DOT, ROW, EAR, MID...?

Select the correct answer


Solution!
Series of vowel between consonants..

Question No 4

Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, . . .
What number should come next?

Select the correct answer


Solution!
In this simple alternating subtraction and addition series;
1 is subtracted, then 2 is added, and so on.
Rule = (first number - 1), (second number + 2), (third number - 1), (fourth number + 2)....
Now The series is 22, 21, 23, 22, 24, 23, . .
(22 - 1 = 21), (21 + 2 = 23), (23 - 1 = 22), (22 + 2 = 24), (24 - 1 = 23), (23 + 2 = 25)...
So the answer is 25..

Question No 5

A train 200 metres long crosses an 8 metre long bridge in 10 seconds. What  is the speed of the train?

Select the correct answer


Solution!
Length of the train=L1=200m
Length of the bridge=L2=800m
Time=t=10 sec
V=(L1+L2)/t
V=(200+80)/10
V=280/10
V=28m/s
28(18/5)=100 km/hr
.

Question No 6

Phoenix : bird : : pegasus :_______

Select the correct answer


Solution!
Phoenix is a mytical bird, and Pegasus is a mythical horse..

Question No 7

Choose or find odd pair of words
(Newspaper : Editor) , (Film : Director) , (Stamps : Pholatelist) , (Book : Author)

Select the correct answer


Solution!
 In all other pairs, first is prepared by the second.
.

Question No 8

Find the word which is different from the rest

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 9

When David says," Peters mother is the only daughter of my mother", how is David related to Peter?

Select the correct answer


Solution!
Only daughter of  my mother = David sister
David sister is Peter's mother
So David is maternal uncle of Peter
.

Question No 10

Ice is to melt as water is to

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 11

By selling an article for $80 a shopkeeper gets a profit of 10%. What is the cost price of the article?

Select the correct answer


Solution!
Let the cost price of the article be x
10%x=10x/100=1x/10
80-(1x/10)=x
800-1x=10x
800=10x+x
800=11x
X=800/11
X=73
.

Question No 12

If the number 1a3 is divisible by 3. What is a?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 13

A group of workers can do a piece of work in 24 days however as 6 of them were absent it took 30 days to complete the work how many people actually worked on the job to complete it?

Select the correct answer


Solution!
Let X workers are required to complete the job.
As workers and days are inversely proportional to each other so
(X-6)/x=24/30
30x-180=24x
6x=180
X=30

.

Question No 14

Development : sprawl : : famine : _____

Select the correct answer


Solution!
Development is a cause of sprawl, and famine is a cause of malnutrition..

Question No 15

What comes next? D , I , Q , G , K , R , J , M , S , ?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 16

Find the missing.
4, 99, 6, ___, 8, 89, 10, 84, 12, 79

Select the correct answer


Solution!
Two alternative series
Odd position series: 4, 6,8,10 (addition of 2).
Even position series: 99, 94,89, 84 (Subtraction of 5).

.

Question No 17

A train moving with  speed 70 kilometre per hour cover a distance. If speed is reduced by 20 km per hour then in how much time will it cover the distance?

Select the correct answer


Solution!
reduced speed= 70-20=50
New speed=70/50*60=84 min
.

Question No 18

A is the father of C. But  C is not his son.
  E is the daughter of C. F is the spouse of A. 
 B is the brother of C.D  is the son of B. 
G is a spouse B. H is a father of G.
 Who is the grandmother of D?

Select the correct answer


Solution!
D  is the son of B, B is a brother of C and A is a father of C. This means that B is the father of D and A is the father of B. 
 So, A is the grandfather of D. Now ,F is the spouse of A. So,  F is the  grandmother  of D.
.

Question No 19

___, JMP, PSV, VYZ
Find the missing?

Select the correct answer


Solution!
The First letter of every group is the last letter 
of the preceding group with a gap of two letters 
in every member of the group, i.e. after JMP we see PSV.
.

Question No 20

All the six members A,B,C,D,Eand F of the family are travelling together.B is the son of C but C is not the mother of B. A and C are married couple . E is the brother of C. D is daughter of A .F is the brother of B . Which of the following is a pair of females.

Select the correct answer


Solution!
B is the son of C is not the mother of B means C is the father of B. A is married to C means A is the mother of B . F is the brother of B means F is son of A and C .D is daughter of A means D is daughter of A means D is daughter A and C. Clearly, the females are mother A and daughter D..

Question No 21

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number
445, 221, 109, 46, 25, 11, 4

Select the correct answer


Solution!
3 is subtracted from each number and the result is divided by 2 to obtain the next number of the series.
So , 46 is wrong and must be replaced by 109 - 3 / 2 i.e. 53..

Question No 22

24, 24, 36, 36, 48, 60....
Find next pair?

Select the correct answer


Solution!
Difference of 12 in pairs..

Question No 23

A full tanker has 85 liter petrol. If 40% is consumed, how many liters of petrol are left:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 24

The total age of x,y and z is 13 years more than the total age of x,y,z is how many times younger than x.

Select the correct answer


Solution!
Let son's age = x
Mom's age=2x
Given that 
3x+10=2(x+10)
3x+10=2x+20
x=10
Given that x+y =13+y+z
x-z=13+y-y=13
z is younger than x by 13 years.
.

Question No 25

1.1, 8.4, ___, 64.16. 125.25….
Find the missing.

Select the correct answer


Solution!
Two different series of 1, 2, 3, 4, 5.before decimal after decimal.
  Before decimal: cube of numbers.
     After decimal:  square of numbers.

.

Question No 26

There are two trains move towards Each Other 50 km per hour and 60 km per hour respectively. When they meet it is noted that faster train cover 50 km more than the other. Find the total distance travelled by them?

Select the correct answer


Solution!
First train cover 10 kilometre more in every hour so  for 50 km it has to run in 5 hour.
D=(50+60)*5=550km
.

Question No 27

Henry is 4 years older than Margaret. Next year Henry will be 2 times as old as my great. How old is Henry

Select the correct answer


Solution!
let's
margret= X
Henry = X + 4
given condition
 X + 4 + 1 = 2 (X + 1)
X= 3
 Henry = 3 + 4 = 7
.

Question No 28

The sum of the ages of Jhony and Charlie is 50. Five years ago Charlie age was three as Jhony's age . How old are Charlie now?

Select the correct answer


Solution!
1st condition:
J+C=50..........(1)
2nd condition:
3J-C=10.........(2)
By solving these equation:
 J=15 and C=35.

.

Question No 29

Festival must have:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 30

What number comes next in the series 7,14,28,56,112

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30