IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

The ages of Ashley and Marry are in the ratio 4:7. The sum of their ages is 22. Find the difference between their ages ?

Select the correct answer


Solution!
A/M=4/7
7A+4M=0 .......eq (1)
A+M=22...........eq(2)
By solving equation :
A=8, M=14
14-8=6

.

Question No 2

____:arm::column: ceiling

Select the correct answer


Solution!
A sling is used to an arm and a column is used to support a ceiling..

Question No 3

In following alphabet series , one term missing as shown by question mark . Choose missing term from options.
 cx, fu, ir, ?, ol, ri

Select the correct answer


Solution!
 The first letter of each term is moved three steps forward and the second letter is moved three steps backward to obtain the corresponding letters of the next term.
.

Question No 4

John sold a house for $50,000 at a profit of 15%. How much did he pay for it?

Select the correct answer


Solution!
Let the cost price of the house is x.
15% of x=15x/100=3x/20
Now
50000-(3x-20)=x
1000000-3x=20x
1000000=20x+3x
1000000=23x
1000000/23=x
X=43478
.

Question No 5

FGH, JKL, NOP, RST...?
What's next?

Select the correct answer


Solution!
Series skip 1 Alphabet after consevtive 3 Alphabets..

Question No 6

Find Odd one out:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 7

Flip: impertinent:: dice:_____

Select the correct answer


Solution!
Flip is a synonym for impertinent and dice is a synonym of cut..

Question No 8

Find the same relationship as Doctor:Disease

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 9

Which one is odd?
W, S, Q, M, K, I, G, E

Select the correct answer


Solution!
All are prime number position except I..

Question No 10

Village is to District as District is to

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 11

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
b _ b _ bb _ _ bbb _ bb _ b

Select the correct answer


Solution!
The series is babb / bbab / bbba / bbbb. Thus, in each sequence, a moves one step forward and b takes its place and finally in the fourth sequence, it is eliminated..

Question No 12

Police is chasing a car and distance between them is decreasing at the rate of 15 m/s. If the speed of car is 40 m/s then what would be police's speed:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 13

A's father is B's son-in-law. A's sister, is the daughter of P. How is P related to B.

Select the correct answer


Solution!
Let's say :X is the daughter of A
X is son in law of B.
and P is the mother of A and wife of X then P is the daughter in law of B.
.

Question No 14

Train running at 70 kilometre per hour takes 1 hour to cover a distance if the speed is reduced by 20km/hr then in how much time it will cover the distance?

Select the correct answer


Solution!
Reduced speed= 70-20=50 km/hr 
Now car will take 70/50*60=84
.

Question No 15

In the series 7, 14, 28, ...,
what will be the 10th term?

Select the correct answer


Solution!
Clearly, 7 x 2 = 14,
14 x 2 = 28, ... so on.
So, the given series in a G.P. in which a = 7 and r = 2.
So 10th term = ar(10 - 1) = ar9 = 7 x 29 = 7 x 512 = 3584.
Hence the answer is (C)..

Question No 16

______ : horse : : board : train

Select the correct answer


Solution!
To mount means to get on a horse, and to board means to get on a train..

Question No 17

Find the correct spelling

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 18

X1Y1Z1,  X1Y1Z2, X1Y2Z2, ___, X2Y2Z3

Select the correct answer


Solution!
Number series:
111, 112, 122, 222, 223, 233, 333.
.

Question No 19

Which word means the opposite of unity?

Select the correct answer


Solution!
Unity means harmony or compatibility;
Discord means a lack of harmony.
.

Question No 20

Idiom and phrases
By leaps and bounds.

Select the correct answer


Solution!
No answer description.

Question No 21

In following question, A number series is given with one term missing. Choose the correct alternative
9 , 12 , 11 , 14 , 13 , x , 15

Select the correct answer


Solution!
Alternately we add 3 and subtract 1. Thus,
9 + 3 = 12, 12 - 1 = 11, 11 + 3 = 14
and so on. Missing number = 13 + 3 = 16..

Question No 22

In a class of 60 students, the number of boys and girls participating in the annual sports is in the ratio 3 : 2 respectively. The number of girls not participating in the sports is 5 more than the number of boys not participating in the sports. If the number of boys participating in the sports is 15, then how many girls are there in the class ?

Select the correct answer


Solution!
Let the number of boys and girls participating in sports be 3x and 2x respectively.
Then, 3x = 15 or x = 5.
So, number of girls participating in sports = 2x = 10.
Number of students not participating in sports = 60 - (15 + 10) = 35.
Let number of boys not participating in sports be y.
Then, number of girls not participating in sports = (35 -y).
Therefore (35 - y) = y + 5 , 2y , 30 , y = 15.
So, number of girls not participating in sports = (35 - 15) = 20.
Hence, total number of girls in the class = (10 + 20) = 30.
.

Question No 23

John age after 13 years will be 5 times his age 5 year back? Find  present age of john?

Select the correct answer


Solution!
Let present age of john =y
y+13=5(y-5)
y+13=5y-25
13+15=5y-y
28=4y
y=28/4
y=7
.

Question No 24

John decided to cycle his to his friends house at a speed of 5 kilometre per hour and the journey took 2 hour.

Select the correct answer


Solution!
After the first hour John has cycle 5 kilometre
After 2 hours John has cycled 10 kilometre
Using formula of distance=speed x time, this would be calculated as:
Distance= 5*2=10 km.
.

Question No 25

A person speed at a rate of 40 km per hour. If he increases his speed by 20% what is his new speed in metre per minute?

Select the correct answer


Solution!
Original speed= 40 km per hour
If the speed is increased by 20%
Then the new speed 20% of 40=8 km per hour
That is distance covered in 1 hour =8 km
Distance covered in 60 minute= 8000 m
The artist distance covered in 1 hour =8 km
Distance covered in one minute =133.3 m
.

Question No 26

10 evacuator works 10 hour daily to remove 2500 cubic feet of Earth in 3 days. How many evacuator work 6 hour daily to remove 5000 cubic feet of Earth in 2 days?

Select the correct answer


Solution!
Let x evacuator are required.
Evacuators are inversely proportional to hours and days are directly proportional to work progress
So,
X/10=(10/6)*(5000/2500)*(3/2)
=48
.

Question No 27

Idioms and phrases.
In the throes of

Select the correct answer


Solution!
Discription is not available for this question..

Question No 28

Bird is to Drib as as Animal is to

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 29

Phil Tom's father. Phil is 35 old years old. Three years ago, phil was 4 times as old as his son was then. How old is Tom now?

Select the correct answer


Solution!
P=35
P - 3 = 4(T- 3)
35 - 3=4(T- 3)
32 =4(T- 3)
 8 = T- 3
T = 8 + 3 = 11
.

Question No 30

Find the odd man out.

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30