IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

Find the same relationship as Sand:Mud

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 2

If a boat travels with a speed of 8 km per hour in still water and the speed of stream is 3 kilometre per hour what would be the time taken by the boat to go 555 kilometre downstream?

Select the correct answer


Solution!
Downstream speed=(x+y)
8+3=11 km/hr
Time=distance/speed
55/11=5 hrs
.

Question No 3

Find out the missing number in the following sequence:
1, 3, 3, 6, 7, 9, ?, 12, 21.

Select the correct answer


Solution!
Clearly, the given sequence is a combination of two series:
I. 1, 3, 7, ?, 21 and II. 3, 6, 9, 12
The pattern followed in I is + 2, + 4, ...; and
the pattern followed in IIis + 3.
Thus, missing number = 7 + 6 = 13.
Hence, the answer is (D)..

Question No 4

Lakshmi and Meena's are Rohan wives. Shalini is meena's stepdaughter. How is Lakshmi related to Shalini?

Select the correct answer


Solution!
Shalini is Meena's step daughter means Shalini is the daughter of the Other wife of Rohan.
So, Shalini is the daughter of Lakshmi or Lakshmi is the mother of Shalini.
.

Question No 5

 In following alphabet series , one term missing as shown by question mark . Choose missing term from options.
  DF, GJ, KM, NQ, RT, ?

Select the correct answer


Solution!
There is a gap of one letter between both the letters of first term, a gap of two letters between both the letters of second term and again a gap of one and two letters between the letters of third and fourth terms respectively. Beside, the last letter of each term and the first letter of next term are in alphabetical order.
.

Question No 6

Mend : sewing : : edit : _____

Select the correct answer


Solution!
One fixes sewing by mending; one fixes manuscript by editing..

Question No 7

Sansa likes to stay ____ bed all Sunday morning:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 8

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
_ aaba _ bba _ bba _ abaa _ b

Select the correct answer


Solution!
 The series is aaab / aabb / abbb / aaab / aabb.
.

Question No 9

Boys in a class sit in 5 rows such that there is 1 boy in 1st row and 1 boy increase in each row (2 in 2nd 3 in 3rd....). Now they are rearranged again in 5 rows, but equal no. of boys in each row, how many boys are in a row:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 10

AR, DQ, HP, KO, ON, RM...?

Select the correct answer


Solution!
It is Alternatively series.
different of 2 and 3 Alternatively in first letter in group.
2nd letter is the reverse series of R, Q, P, O, N, M...
.

Question No 11

20% of 110 = ?

Select the correct answer


Solution!
(20 x 110) / 100 = 22.

Question No 12

PBC, QDE,___, SHI, TJK, ULM.
what's missing?

Select the correct answer


Solution!
It is two Alphabetical series here.
First series is the first letter only in sequence of P, Q, R, S, T, U, V...
2nd series is BC, DE, FG, HI, JK, LM...
.

Question No 13

Choose or find odd pair of words (Waist : Belt) , (Neck : Tie) , (Wrist : Band) , (Shoe : Laces)

Select the correct answer


Solution!
Shoe : Laces In all other pairs, first is the body part over which the second is worn..

Question No 14

A bus moves towards West, then turned right and moves 5 km and then turned right and moves 3 km, then take a U-turn, Now his door faces:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 15

The sum of two distinct numbers is 77 and difference is 49. What would be the larger number:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 16

John is 4 times as old as Zain. If the sum of their ages is 60 years, how old is Zain?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 17

Drab:Color ::

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 18

E, J, O, T...?

Select the correct answer


Solution!
5, 10, 15, 20, 25.... Alphabetic series.

Question No 19

The speed of swimmers along with the flow of river is 40 km per hour and against the flow of river is 20 km per hour.
What would be the speed of swimmer in still water?

Select the correct answer


Solution!
Speed of swimmer =1 x[ downstream speed plus extreme speed]/2
=[42+22]/2
=32
.

Question No 20

8796 x 223 + 8796 x 77 = ?

Select the correct answer


Solution!
( B ). 2638800
8796 x 223 + 8796 x 77 = 8796 x (223 + 77)   By Distributive Law 
= (8796 x 300)
= 2638800
.

Question No 21

. In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options. 
 D-4, F-6, H-8, J-10, ?, ?

Select the correct answer


Solution!
The letters in the series are alternate and the numbers indicate their position in the alphabets from the beginning.

Question No 22

397 x 397 + 104 x 104 + 2 x 397 x 104 = ?

Select the correct answer


Solution!
 (397)2 + (104)2 + 2 x 397 x 104
= (397 + 104)2
= (501)2 = (500 + 1)2
= (5002) + (1)2 + (2 x 500 x 1)
= 250000 + 1 + 1000
= 251001
.

Question No 23

IF a catamaran travel at a speed of 20 km per hour in stillwater. So when it travel at a downstream speed 5 kilometre per hour. What will be the time taken by it to travel 90 km.

Select the correct answer


Solution!
Since the catamaran is travelling in downstream the speed of the stream as a pin the speed of the ship so its speed is equals to catamaran speed+downstream speed. Which becomes 20+5=25 km/he. Now by applying a formula we get
Time=90/25. We get our answer which is 3.6
.

Question No 24

4.5, 8, 11.5, 15,___, 22
Find the missing.

Select the correct answer


Solution!
Addition of 3.5 in series..

Question No 25

A+B means A is daughter of B
A*B means A i the son of B and 
A-B means A is wife of B
If Z*T -S*U+P, what U to Z.

Select the correct answer


Solution!
Z*T-S*U means Z is the son of T who is the wife of s who is the son of U i.e Z is the son of S who is the son of U i.e Z is the grandson of U or U is the grandmother or grandfather of z. form the choice( 2) is true..

Question No 26

Look at this series: 201, 202, 204, 207, . . .
What number should come next?

Select the correct answer


Solution!
In this addition series,
1 is added to the first number (201 + 1 = 202);
2 is added to the second number (202 + 2 = 204);
3 is added to the third number (204 + 3 = 207);
and 4 is added to the third number. (207 + 4 = 211)
So the answer is 211..

Question No 27

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number
89, 78, 86, 80, 85, 82, 83

Select the correct answer


Solution!
The sequence is - 11, + 9, - 7, + 5, - 3, + 1.
So, 86 is wrong and should be replaced by (78 + 9) i.e. 87..

Question No 28

Two balls are released from top of a tower at same time. A is released straight vertically and B is with small angle, which one reaches ground first?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 29

A game must has:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 30

If a person drives his car in the speed 50 miles per hour, how far can he cover in 2.5 hours.

Select the correct answer


Solution!
The speed is 50 miles per hour.
The distance covered in 1 hour=50 miles
Then the distance covered in 2.5 hours is
=50*2.5
125 miles.
.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30