# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

10 years go my age was 1/2 of what it is now .what is my present age?

Solution!
Let my present age =x
x-10=(1/2)x
2x-20= x
2x-x=20
x=20
.

#### Question No 2

5, 5, ___, 30, 120, 600
What's next?

Solution!
Given series is 5x1=5, 5x2=10, 10x3=30, 30x40=120....is given series..

#### Question No 3

4Ã—5+5Ã·5+4

Solution!
By using DMAS rule:
=4Ã—5+5Ã·5+4
=4Ã—5+1+4
=20+1+4
=20+5
=25
.

#### Question No 4

If their is a round cake and give it 3 straight cuts then how many piece there are?

Solution!
Think it 3 dimensionally
If you give one straight cut from its cylindrical height and 2 cuts from its diameter it will be 8 piece of cake.
.

#### Question No 5

Allen and Mary are two sisters their ages in ratio is 4:7. The sum of their ages is 22. Find the age of Mary.

Solution!
Given that
A/M=4/7
7A-4M=0
A+M=22
By resolving eq
M=14
A=8
.

#### Question No 6

If it takes 5 hours to drive a distance of 200 km on a motorway. What would be your every speed in kilometre per hour?

Solution!
Speed= distance/Time
Speed=200/5=40
.

#### Question No 7

Find missing number in following series 1, ____ , 9/11, 1, 25/21....

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 8

854 x 854 x 854 - 276 x 276 x 276/ = ?
854 x 854 + 854 x 276 + 276 x 276

Solution!
(a3 - b3)= (a - b)/ (a2 + ab + b2)
= (854 - 276) = 578
.

#### Question No 9

4, X, 16 in a sequence such that ratio between consecutive terms is same. Then X=?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 10

Value of house decreases from 50000 rupees to 45000 rupees.what is the percentage decrease?

Solution!
Decrease in the value of house=50000-45000=5000
Percentage decrease=(5000/50000)*100=10%
.

#### Question No 11

___, GMO, IPS, KSW, MVA, OYE.

Solution!
There is three different series in group.
1st letter in each group with gap of 1.
2nd letter in each group with gap of 2.
3rd letter in each group with gap of 3.
.

#### Question No 12

20 women can do a work in 15 days and 15 men can complete a work in 12 days. What is the ratio between the capacity of men and women?

Solution!
(20*15) women can do a work in 1 day.
So women 1 day =1/300
(15*12) men can do a work in 1 day
So men 1 day work=1/180
So, required ratio=(1/300)/(1/180)
=(1/5)/(1/3)
=3/5
.

#### Question No 13

In the series 7, 14, 28, ...,
what will be the 10th term?

Solution!
Clearly, 7 x 2 = 14,
14 x 2 = 28, ... so on.
So, the given series in a G.P. in which a = 7 and r = 2.
So 10th term = ar(10 - 1) = ar9 = 7 x 29 = 7 x 512 = 3584.

#### Question No 14

In following question, a number series is given with one term missing. Choose correct alternative
71, 76, 69, 74, 67, 72, x

Solution!
Alternately 5 is added and 7 is subtracted.
Thus, number is 72 - 7 = 65..

#### Question No 15

Moon is to Satellite as Earth is to

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 16

Pick the odd one out

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 17

A cow does not always has

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 18

___, HP, KO, ON, RM, VL, YK, CJ.

Solution!
It is Alternative series. Difference of 2 and 3
Alternatively in first letter in group.
2nd letter is the reverese series
Of R, Q, P, O, N, M....
.

#### Question No 19

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
a _ abbb _ ccccd _ ddccc _ bb _ ba

Solution!
The series is aaa / bbbb / cccc / dddd / cccc / bbbb / a..

#### Question No 20

The present ages of three Ladies are in proportion 4:7:9. Eight years ago, the sum of their ages eight years ago(in years).

Solution!
Let their present ages be 4x,7x and 9x years respectively.
Then,(4x-8)+(7x-8)+(9x-8)=76
20x=100
x=5
Their present ages are 12 years ,27 years and 37 years respectively.
.

#### Question No 21

10â„5 , 10â„100 , 1000â„15 ,  20â„10000 ... What's next?

Solution!
zigzag series of multiple 5 and 10 by alternative  numerator
denominator  position.
.

#### Question No 22

Choose or find odd word
Curd, Butter, Oil, Cheese, Cream

Solution!
Here, all except Oil are products obtained from milk.
.

#### Question No 23

The ages of two friends Julie is twice older than Katie. However if the age of Julie before 20 years and that of Katie after 20 years then Katie age is twice then Julie. What is the age of julie?

Solution!
let, Julie age = A and Katie age=B
given that
A/B = 2 / 1
A=2B
A - 2B = 0......equation 1
and also given that, A - 20 / B+ 20 = 1/2
2A -40 = B + 20
2A-B= 60.....equation 2
by solving watch equation
A = 40
so, julie is 40 years old
.

#### Question No 24

Choose or find odd number pair
(95 - 82) , (69 - 56) , (55 - 42) , (48 - 34)

Solution!
In all other pairs, first number is 13 more than the second.
.

#### Question No 25

A soldier marches 13 km to west then turns right and marches 6 km, then turns right and marches 7 km, then turns left and walks 2 km. The total displacement will be:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 26

Shobha is the name of Ashish. Ashish,s mother is Priya. Kamal is Priya's mother. Kamal,s husband is Hari. Krishna is the mother in- law of Hari. How is Shobha related to Hari?

Solution!
Sobha is the niece of Ashish means Ashish is the uncle of shobha.  Now ,Priya is Ashish,s mother. So priya is the grandmother of shobha. Heri is Priya's father. So shohha is the great Grand daughter of Hari..

#### Question No 27

Food is to eat as water is to

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 28

Which weird is opposite of alert?

Solution!
To be alert is to be attentive; to be inattentive is to not post attention, be unmindful..

#### Question No 29

In following question, a number series is given with one term missing.
Choose correct alternative that will same pattern and fill in the blank spaces.
7, 6, 10 ,27, 104, ...

Solution!
Here,
7 * 1 - 1 = 6
6 * 2 - 2 = 10
10 * 3 - 3 = 27
27 * 4 - 4 = 104
So 104 * 5 - 5 = 515.

#### Question No 30

n^2 is the sum of first "n"