# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

A soldier moves 10 km towards east, then turns right and move 6 km, then turns left and moves 5 km, then turns to north and moves 4 km. Now, his direction from starting point will be:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 2

A + B means A is the father of B ;
A - B means A is the wife of B ;
A x B means A is the brother of B ;
A Ã· B means A is the daughter of B.
If P - R x Q, which of the following is true?

Solution!
Option (C)
P - R x Q means P is the wife of R who is the brother of Q i.e. P is the sister-in-law of Q.

.

#### Question No 3

XP is to 2416 as MP is to

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 4

My sister is going to be on the cover of seventeen ______.

Solution!
Magazine is correct..

#### Question No 5

In following questions, three sequence of alphabets/numerals are provided which correspond to each other in some way. Find out alphabets/numerals that come in the blank places.Choose the correct option
C B _ _ D _ B A B C C B _  _ 1 2 4 3  _ _ ? ? ? ? a _ a b _ c _ b _ _ _ _

Solution!
Comparing position of capital letters, numbers and small letters, as we find:
a corresponds to C and 1 corresponds to a. So a and 1 corresponds to C.
b corresponds to A and 2 corresponds to b. So b and 2 corresponds to A.
Also, 4 corresponds to D.
So the remaining number i.e. 3 corresponds to B, So BCCB corresponds to 3, 1, 1, 3.
.

#### Question No 6

These are six persons A ,B, C, D , E,and F  is a sister of  F. B is a  brother of E's husband. D is the father of A and grandfather of F. There are two fathers, three brothers and a mother in the group. Who is the mother?

Solution!
D is father of A and grandfather of F. So,  A is father of F. Thus, D and A are the two fathers. C is the sister of F. So, C is the daughter of A . Since there is only one mother, it is  evident that  E is the wife of A and hence the mother of C and C and F. So, B is brother of A . There are three brothers. So, F is the brother of C. Clearly, E is the mother..

#### Question No 7

Find the missing.
64, 3, ___, 9, 16, 27, 8, 81, 4, 243, 2

Solution!
Odd position numbers are divisible  by 7
and give even position numbers as answer.
70/7=10, 49/7=7.... 35/7=5
.

#### Question No 8

23, 19, 15 ___,7, 3
find the missing?

Solution!
Difference of 4 in series..

#### Question No 9

Which word is the opposite of bleak?

Solution!
To be bleak is to dreary;to be bright is to be brilliant..

#### Question No 10

Bird is to feather as dog is to

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 11

Jimmy bought 60 Mangoes and 40 Apples. He found 30% of Mangoes and 10%  of apples were overripe. Find the number of fruit in good condition.

Solution!
Total fruit = 60 + 40 = 100
Overripe  Mangoes = 30% of 60
= 30/100 x 60
=18
Overripe Apples = 10% of 40
= 10/100 x 40
=4
Total number of overripe fruit= 18+4=22
Therefore Number of fruit in good condition= 100-22= 78
.

#### Question No 12

A man moving with speed 50 km per hour which is his target late if he moves with speed 60 km per hour he reaches on time. Find the distance between his house to the target?

Solution!
=(5*6/1)*(5/60)=2.5 km.

#### Question No 13

There are three boxes A, B and C. Only one box has gold in it. Moreover only one of the statements is true (i) The box A says he has no gold (ii) The box B says he has no gold (iii) The box C says B is lying So which box has gold?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 14

A + B means A is the father of B.
A  -B means A is the wife of B.
A x B means A is the brother of B .
A Ã· B means A is the daughter of B.
If P + Q which of the following is true?

Solution!
P + RÃ·Q means P is the father of R who is the daughter of Q i.e P is the father of R and Q is the mother  of it is the husband of Q..

#### Question No 15

Kilogram : Mass :: _____ : Current

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 16

A farmer bought a harvesstor for RS. 1500 and sold it for RS.1550.
Find its profit percentage?

Solution!
Profit=1550-1500
=50
Profit percentage=50/1500*100=3.3%
.

#### Question No 17

A person covers 90 kilometres in 2 hours 30 minutes. Find the speed in metre per second?

Solution!
90 km=90*1000=9000
2hr 30 mins= 150 mins=150*60=9000 seconds.
Speed=distance/time
=90000/9000
=10 m/s
.

#### Question No 18

Choose or find odd word

Solution!
Here, all except Singhbhum are capitals of states of India.
.

#### Question No 19

A 4m long tree has a shadow of 3m at 3:00 p.m. An 16m tree will have shadow of _____ meter at 3:00 p.m:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 20

What comes next in the series 30 , 52 , 74 , 96 , ?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 21

A thief steals a car at 4 p.m and drive at the speed of 100 kilometre per hour. Find at what time thief will be caught?

Solution!
Theif cover distance in 1 hour =100 Km
Time taken by police to caught him=100/120-100=5 hrs
5:00+5=10:00 pm
.

#### Question No 22

Choose or find odd pair of words
(Blacksmith : Anvil), (Carpenter : Saw), (Barber : Scissor), (Goldsmith : Ornaments), (Sculptor :Chisel)

Solution!
In all other pairs, second is the tool used by the first.
.

#### Question No 23

What comes next?
75â„73 ,  80â„70 ,  85â„67 ,  90â„64 ....?

Solution!
In numerator addition of 5 denominator subtraction of 3..

#### Question No 24

the ages of two person differ by 12 years. 6 years ago the elder one was 3 years as old as younger one. What is the present age of elder person ?

Solution!
Let age of elder person=x
Age of younger person =x-12
(x-6)=3(x-12-6)
(x-6)=3x-54
-6+54=3x-x
48=2x
x=48/2
24
.

#### Question No 25

The price of 5 apples and 3 bananas is Rs. 21 and price of 4 apples and 6 bananas is Rs. 24. What will be price of 1 apple and 2 bananas:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 26

If you have 2 twins, 3 triplet , 4 quad then how many total people you have?

Solution!
2 twins are the same people, triplet are also same people and 4 quaf are also same. So, total people are 9..

#### Question No 27

In following alphabet series , one term missing as shown by question mark . Choose missing term from options.
BD, GI, LN, QS, ?

Solution!
Each term of the series consists of two alternate letters and there is a gap of two letters between the last letter of each term and the first letter of  the next term.
.

#### Question No 28

Pick the odd one out

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 29

If today is monday. Then what was the day before the day after yesterday?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 30

87.5, 90, 92.5, ___, 97.5, 100
Find the missing.