IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

There are 6 persons A.B.C.D.E.and F. C is the sister of F.B
 is the brother of E,s  husband. D is the father of A and grandfather of F. There are two fathers, three brothers and a mother in the group. Which of the following is a group of brother ?

Select the correct answer


Solution!
D is father of A and grandfather of F. So, A is father of F.Thus, D and A are the two fathers. C is the sister of F. So, C is the daughter of A. Since there is only one mother, it is evident that E is the wife of A and hence the mother of C and C and F. So,  B is brother of A .There are three brothers. So, F is the brother of C. Clearly, B and A  are brothers. F is the brother of C. So, three brothers are A,B,F..

Question No 2

4×5+5÷5+4 


Select the correct answer


Solution!
By using DMAS rule:
=4×5+5÷5+4
=4×5+1+4
=20+1+4
=20+5 
=25
.

Question No 3

Find the missing series.
7, 14, 5.5, 11, 4, ___, 2.5, 5, 1, 3

Select the correct answer


Solution!
 Even position numbers are double of odd position numbers.

.

Question No 4

25, 26, 28, 31, 35, ___, 46

Select the correct answer


Solution!
Addition of 1, 2, 3, 4, 5... In series.
35 +5=40
.

Question No 5

Quick: slow:: youthful:_____

Select the correct answer


Solution!
Quick is the opposite of slow and youthful is the opposite of aged..

Question No 6

Choose or find odd letter group
VT , MQ , PR , DF , FG

Select the correct answer


Solution!
Putting A = 1, B = 2, ....... and so on, we have:
VT = V + T = 22 + 20 = 42 (even);
MQ = M + Q = 13 + 17 = 30 (even);
PR = P + R = 16 + 18 =34 (even);
DF = D + F = 4 + 6 = 10 (even);
FG = F + G = 6 + 7 = 13 (odd).
.

Question No 7

A bullet train is running towards North. Then its smoke will go towards:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 8

A + B means A is the brother of B
A × B means A is the father of B
A ÷ B means A is the mother of B
Which of the following would mean "G is the son of H"?

Select the correct answer


Solution!
When H is Father of G and G is Brother of I.
so, G is the son H.

.

Question No 9

30 years ago my age was 1/2 what it is now. What is my present age?

Select the correct answer


Solution!
Let my present age =x 
Given that
x-30=(1/2)x
2x-30=x
2x-x=30
x=30
.

Question No 10

8^m = 32 then m=?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 11

The sum of the ages of son and father is 32. After 4 years the age of father will be 4 times that of his son's. What is the current age of Son?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 12

What comes next? 7/9 , 23/18 , 32/18 , 41/18 , ?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 13

Which word means the opposite of prohibt?

Select the correct answer


Solution!
Prohibit means to forbid; permit means to allow..

Question No 14

3, 5, 66, 7, 9, 66, 12, 14, 66, 17....?
Find next pair?

Select the correct answer


Solution!
It is Alternative series with difference of 2 and
 every 3rd position number is 66.
.

Question No 15

All these 6 members of a family A, B, C, D, E, F are travelling together. B is the son of C but C is not the mother of B, A and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is the brother of B. Who is the wife of E?

Select the correct answer


Solution!
B is the son of C but C is not the mother of B means C is the father of B. A is married to C means A is the mother of B. F is brother of B means F is son of A and C. D is daughter of A means  D is daughter of A and C. Clearly from the data available the wife of E cannot be determined..

Question No 16

Jame had $21 left after spending 30% of the money he took for shopping. How much money did he take along with him?

Select the correct answer


Solution!
Let the money he took for shopping be m.
Money he spent = 30% of m
= 30/100 x m
= 3/10 m
Money left with him= m-3/10
m=(10m -3m)/10=7m/10
But money left with him= $21
Therefore 7m/10 =$21
m=$21 x 10/7
m =$30
Therefore, the money he took for shopping is $30.

.

Question No 17

J, F, M, A, M, J....
What's next?

Select the correct answer


Solution!
Series contains 1st letter of month in year..

Question No 18

 5, ___, 30, 120, 600, 3000

Select the correct answer


Solution!
Given series is 
  5 x 1=5, 5 x 2=10, 10 x 3=15,  30 x 4=120.

Question No 19

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options.   AB, BA, ABC, CBA, ABCD, ?

Select the correct answer


Solution!
 The first group of letters is reversed to obtain the second group. The second group is reversed and the next consecutive letter is added to it to obtain the subsequent group..

Question No 20

Excluding stoppages, the speed of train is 50 km per hour and including stoppages it is 40 km per hour. For how many minutes does the train stop per hour?

Select the correct answer


Solution!
Due to stopages it is it covers 10 km less.
Time taken to cover 10 km= (10/50)*60 min = 12 min
.

Question No 21

Tom is 7 years old then Jerry. In 3 years Tom will be twice as old as Jerry. Find the present age of Jerry.

Select the correct answer


Solution!
Let's
J = x
T = x + 7
Given conditions
 X + 7 + 3 = 2( X + 3)
X + 7 + 3 = 2 X + 6
 X + 10 = 2 X + 6
 x = 4
J = 4 ,T= 8
.

Question No 22

Allen age after 15 years will be 5 times his age 5 years back, what is the present age of Allen?

Select the correct answer


Solution!
x+15 = 5(x-5)
4x=40
x=10
.

Question No 23

A is the brother of B. B is the brother of C. D is the father of A. Based on these three statements, which of the following statement cannot be definitely true?

 

Select the correct answer


Solution!
Option (D)  
 A is the brother of B and B is the brother of C. So, C may be the brother or sister of A.

.

Question No 24

A test has 30 questions. If Ammy gets 70% correct, how many question did Ammy missed?

Select the correct answer


Solution!
The number of correct answers is 70% of 30 or 70/100 x 30.
70/100 x 30 = 21
Since the test has 30 questions and she got 21 correct answers, the number of questions she missed is 30-21=9
Ammy missed 9 questions.
.

Question No 25

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative. _ acca _ ccca _ acccc _ aaa

Select the correct answer


Solution!
The series is ca / ccaa / cccaaa / ccccaaaa..

Question No 26

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
  b _ ac _ cc _ cb _ ab _ ac

Select the correct answer


Solution!
The series is baac / accb / cbba / baac..

Question No 27

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number
1, 3, 10, 21, 64, 129, 256, 778

Select the correct answer


Solution!
The sequnece is * 2 + 1, * 3 + 1, * 2 + 1, * 3 + 1,...
So, 256 is wrong and must be replaced by (129 * 2 + 1) i.e. 259..

Question No 28

If the 6th , 7th and 9th term of a sequence is 13, 17, 23 respectively then what will be the 1st term?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 29

If x is an odd integer and 3x < 30 and 2x > 15. What is x?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 30

No. of terms in a sequence of numbers whose common difference is 9 in first 50 natural numbers, if first term be 7:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Be the Part of a Community of Genius People