# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

200% of a number is 140. 160% of the same number is:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 2

The average age f a class of 20 subjects in 10 years. The e average increased by 1 when teacher is included. What is the age of the teacher?

Solution!
Total age of students =20x30=600
Total age of all students+age of teacher = 21x30=630
age of teacher =630-600=30 years
.

#### Question No 3

A family consists of six member's P, Q, R, S, T and U. There are two married couples. Q is a doctor and the father of T. U is grandfather of R and is a contractor. S is grandmother of T and is a housewife. There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family. What is the profession of P?

Solution!
Q, the doctor,is the father of T. S, the housewife, is the grandmother of T and hence the mother of W. Since there are only two married couples one being that of Q, the grandfather of R i.e. U must be married of S. Thus, R and T will be both children of Q and these must be the students. So, P, who remains, shall be the wife of Q and she alone can be the nurse. Thus, U must be the contractor. P is the nurse..

#### Question No 4

The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 25. The average temperature on Thursday ,Friday and Saturday was 24. If the temperature on Saturday was 27, what was the temperature on Wednesday?

Solution!
Total temperature on  Wednesday, Thursday and Friday was 25 Ã— 3 = 75
Total temperature on Thursday ,Friday and Saturday was 24 Ã— 3 = 72
Hence, difference b/ w the temperature on Wednesday and Saturday = 3
If Saturday temperature = 27, then Wednesday temperature = 27 + 3 = 30
.

#### Question No 5

There are six children playing football namely A, B, C, D,E nad F.
A and E are brothers. F is the sister of E. C is the only son of A's uncle.
B and D are the daughter of the brother of C's father.
How many male players are there?

Solution!
As, given A and E are brothers. Hence female. C is the son and hence male. B and D are daughter and hence female. Thus, there are three males..

#### Question No 6

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative. c _ baa _ aca _ cacab _ acac _ bca

Solution!
The series is cab / aa / cacab / cacab / aa / cacab / ca. Thus, the pattern cacab, cacab, aa is repeated
.

#### Question No 7

A bus always has

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 8

On 9th September it was Wednesday. What was the day of week on 1st of September?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 9

A person covers 108 km in 3 hours. What is his speed in metre per second?

Solution!
108 km= 108*1000
=108000
3 hours =3*60"60=10800 sec
Speed= Distance/ Time
Speed= 108000/10800
Speed= 10 m/s
.

#### Question No 10

6.5, 5, 3.5, 2...?
What comes next?

Solution!
Subtraction of 1.5 in series..

#### Question No 11

A company hired fleet of 35 seated buses to transport their workers to conference. If 685 workers are attending conference then how many buses are required?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 12

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options.     AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX

Solution!
The number of letters in the terms goes on increasing by 1 at each step. Each term consists  of letters in alphabetical order. The last letter of each term and the first letter of the next term are alternate..

#### Question No 13

A 400 m long train crosses a platform in 40 seconds while it crosses a single pole in 10 seconds. What is the length of platform?

Solution!
Speed= 400/10
=40
let the length of the platform be x metres
Then,(x+400)/40=40
x+400=1600
x=1600-400
x=1200
.

#### Question No 14

Solid is to Liquid as Liquid is to

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 15

What comes next in the series AB , BD , CF , DH , ?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 16

A + B means A is the daughter of B ;
A x B means A is the son of B  and
A - B means A is the wife of B.
If P x Q - S, which of the following is true?

Solution!
Option (B)
P x Q - S means P is the son of Q who is the wife of S i.e. P is the son of S or S is the father of P.

.

#### Question No 17

The sum of five consecutive numbers is 100. What are the highest of these numbers?

Solution!
Let's number are:
x, x+1, x+2, x+3, x+4
Then,
x+x+1+x+2+x+3+x+4=100
5x +10= 100
5x =100 -10
x= 90/5
x=18
Highest number= x+4 = 18+4= 22

.

#### Question No 18

1/4 of 300 is

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 19

Intelligence to Intelligent as money is to

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 20

If you were travelling at 30 miles per hour how long would it take to travel a distance of 70 miles?

Solution!
Time=distance/speed
Distance is 70 miles, speed is 30 mph
Time=70/30
As with the speed method of calculation the denominator must fit into 60 minutes.
Time=70/30=2.33
2.33*60=140=2 hr 20 min
.

#### Question No 21

Complete the Given Series
Which number replace question mark in the series 7, 12, 19, ?, 39.

Solution!
Clearly, the given sequence follows the pattern:
+5, +7, +9 ... i.e., 7 + 5 = 12, 12 + 7 = 19, ... .
So Missing Number = 19 + 9 = 28.

#### Question No 22

Which is False: (A) I fired at serpent's nose (B) I climbed up Mount Everest (C) I found a pearl at sea shore (D) I rode a lion and held his mane

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 23

If She is mother of Daughter of Son of Godfrey. Then Godfrey is her:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 24

There are three boxes A, B and C. Only one box has gold in it. Moreover only one of the statements is true (i) The box A says he has no gold (ii) The box B says he has no gold (iii) The box C says B is lying So which box has gold?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 25

What comes  next?
140 ,70, 120, 60, 100, 50, 150, 75, 50...?

Solution!
Odd position numbers are divided by 2
and give even position numbers.
100/2=50, 150/2=75,  50/2=25.
.

#### Question No 26

GAP, SIP, HEN, DOT...?
what's next?

Solution!
Series of vowel between constant..

#### Question No 27

T, R, P, N, L, K, J, H....?
What's next?

Solution!
One gap series..

#### Question No 28

Pick the odd one out

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 29

What is (999 âˆ’ 99 + 9) Ã· 9?

Solution!
First work out the value of the expression in the brackets and then divide the result by 9. This gives (999 âˆ’ 99 + 9) Ã· 9 = 909 Ã· 9 = 101. Alternatively, we can first divide each number in the bracket by 9 and then evaluate the resulting expression. This gives (999 âˆ’ 99 + 9) Ã· 9 = (111 âˆ’ 11 + 1) = 101.
.

#### Question No 30

Find the missing.
4, 99, 6, ___, 8, 89, 10, 84, 12, 79