# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

If a boat travels with a speed of 8 km per hour in still water and the speed of stream is 3 kilometre per hour what would be the time taken by the boat to go 555 kilometre downstream?

#### Select the correct answer

Solution!
Downstream speed=(x+y)
8+3=11 km/hr
Time=distance/speed
55/11=5 hrs
.

#### Question No 2

your father says, " I have four daughters ." But you say, "I have only three sisters." Who is wrong.

#### Select the correct answer

Solution!
Both are correct. The girl who is talking excluded herself..

#### Question No 3

Which one is odd?
A, D, I, P, S, Y...

#### Select the correct answer

Solution!
All are square position Alphabets exceot S .

Find odd one:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 5

Jimmy bought 60 Mangoes and 40 Apples. He found 30% of Mangoes and 10%  of apples were overripe. Find the number of fruit in good condition.

#### Select the correct answer

Solution!
Total fruit = 60 + 40 = 100
Overripe  Mangoes = 30% of 60
= 30/100 x 60
=18
Overripe Apples = 10% of 40
= 10/100 x 40
=4
Total number of overripe fruit= 18+4=22
Therefore Number of fruit in good condition= 100-22= 78
.

#### Question No 6

Choose or find odd letter group
VT , MQ , PR , DF , FG

#### Select the correct answer

Solution!
Putting A = 1, B = 2, ....... and so on, we have:
VT = V + T = 22 + 20 = 42 (even);
MQ = M + Q = 13 + 17 = 30 (even);
PR = P + R = 16 + 18 =34 (even);
DF = D + F = 4 + 6 = 10 (even);
FG = F + G = 6 + 7 = 13 (odd).
.

#### Question No 7

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options.     AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX

#### Select the correct answer

Solution!
The number of letters in the terms goes on increasing by 1 at each step. Each term consists  of letters in alphabetical order. The last letter of each term and the first letter of the next term are alternate..

#### Question No 8

What comes next? 7/9 , 23/18 , 32/18 , 41/18 , ?

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 9

arrival : departure :: _____ : death

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 10

She said he is only son of her father's only son. So he is ____ of her:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 11

He is son of the only son of my grand-father. So he is my _____:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 12

Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 km per hour and including stoppages it is 45 km per hour. For how many minutes does the bus stop per hour?

#### Select the correct answer

Solution!
Due to stoppages it covers 9 km less.
Time taken to cover 9 km=[(9/54)]*60=10 min.
.

#### Question No 13

Rotation : earth : : ______ : top

#### Select the correct answer

Solution!
Rotation ia the moment of the earth and spining is thr moment of a top..

#### Question No 14

White is to Black as Pull is to

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 15

4.2, 16.4, 64.8, 100.10, 114.12
Find the missing.

#### Select the correct answer

Solution!
Before decimal number is the
square of after decimal  numbers.
.

#### Question No 16

Which term comes next in the series:
YEB, WFD, UHG, SKI, ?

#### Select the correct answer

Solution!
Clearly, the first letter of each term is moved two steps backward to obtain the first letter of the next term.
So, the first letter of the missing term will be Q.
The second letter of the first, second, third, fourth terms are respectively moved one, two, three and four steps forward to obtain the corresponding letter of the subsequent term.
So, the second letter in the missing term will be O.
The third letter is alternately moved two and three steps forward to obtain the corresponding letter of the subsequent term.
So, the third letter in the missing term will be L.
Thus, the missing term is QOL.
Hence, the answer is (A)..

#### Question No 17

Find the odd man out

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 18

Ana is 5 years more than Jack. The sum of their ages is 29. Find the age of Ana.

#### Select the correct answer

Solution!
Let's
Jack = X
Aana = 5 + X
so, X + 5 + X = 29
X = 29
.

#### Question No 19

The average age of a class of 22 subjects in 20 years. The average  increased by 1 when teacher is included. What is the age of teacher?

#### Select the correct answer

Solution!
Total age of students = 22x20=440
Total age of all students + age of teacher =21x22=462
Age of teacher= 462-440=22 years.
.

#### Question No 20

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options. Q1F, S2E, U6D, W21C, ?

#### Select the correct answer

Solution!
The first letter of each term is moved two steps forward and the last letter is moved one steps backward to obtain the corresponding letters of the next term. The number series runs as follows :
1 x 1 + 1 = 2,
2 x 2 + 2 = 6,
6 x 3 + 3 = 21,
21 x 4 + 4 = 88.
.

#### Question No 21

2, ___, 5, 61, 8, 56, 11, 51, 14, 46, 17, 41

#### Select the correct answer

Solution!
Two alternative series.
Odd position: 2, 5, 8, 11 is addition of 3.
Even position: 66, 61, 56, 51 is subtraction of 5.

.

#### Question No 22

What comes next in the series 12, 13, 15, 17, 111, 113...

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 23

What is the unit digit in(795 - 358)?

#### Select the correct answer

Solution!
Unit digit in 795 = Unit digit in [(74)23 x 73]
= Unit digit in [(Unit digit in(2401))23 x (343)]
= Unit digit in (123 x 343)
= Unit digit in (343)
= 3
Unit digit in 358 = Unit digit in [(34)14 x 32]
= Unit digit in [Unit digit in (81)14 x 32]
= Unit digit in [(1)14 x 32]
= Unit digit in (1 x 9)
= Unit digit in (9)
= 9
Unit digit in (795 - 358) = Unit digit in (343 - 9) = Unit digit in (334) = 4.
So, Option B is the answer.
.

#### Question No 24

65, 65, 52, 52, 39, 39, 26...
Find next pair?

#### Select the correct answer

Solution!
Difference of 13 in pairs..

#### Question No 25

How old  am I if 500 reduced by 5 times my age is 200?

#### Select the correct answer

Solution!
500 - 5 x 8 = 200
5 age = 500 - 200
Age = 300/5
Age = 60
.

#### Question No 26

Tricycle:wheel::____:month.

#### Select the correct answer

Solution!
Tricycle has three wheels and a trimester has 3 months..

#### Question No 27

A man's age is three times his son in 10 years it will be doubled that of his son. How old is son now?

Solution!
Let's son age =x
Man's age =2x
Given that
3x+10=2(x+10)
3x+10=2x+20
x=10
.

#### Question No 28

The sum of all two digit numbers divisible by 5 is

#### Select the correct answer

Solution!
Required numbers are 10, 15, 20, 25, ..., 95
This is an A.P. in which a = 10, d = 5 and l = 95.
tn = 95        a + (n - 1)d = 95
10 + (n - 1) x 5 = 95
(n - 1) x 5 = 85
(n - 1) = 17
n = 18
Required Sum =n/2(a + l)=18/2x (10 + 95)   = (9 x 105)   = 945.
.

#### Question No 29

Mrs Smith is 8 years more than twice the age of his son. The age of his son is 12. Find the difference between their  age.

#### Select the correct answer

Solution!
age of son = 12
Age of mother:8 years more than twice age of son
age of mothers = 32
age difference:20
.

#### Question No 30

Festival must have:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30