# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

Which one of the following is the leap year?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 2

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number
89, 78, 86, 80, 85, 82, 83

Solution!
The sequence is - 11, + 9, - 7, + 5, - 3, + 1.
So, 86 is wrong and should be replaced by (78 + 9) i.e. 87..

#### Question No 3

A + B means A is the daughter of B ;

A x B means A is the son of B  and

A - B means A is the wife of B.

If Z x T - S x U + P, what is U to Z.

Solution!

Option: (B)

Z x T - S x U means Z is the son of T who is the wife of S who is the son of U  i.e. Z is the son of S who is the son of U  i.e. Z is the grandson of U or U is the grandmother or grandfather of Z. Form t.

#### Question No 4

P is the brother of D. X is the sister of P. A is the brother of F. F is the daughter of D. M is the father of X. Who is the uncle of A?

Solution!
Option: (B)
A is the brother of F who is the daughter of D. So, A is the son of D. P is the borhter of D. So, P is the uncle of A.

.

#### Question No 5

Which one is odd?
A, C, G, I, B, O, Q..?

Solution!
All are odd position numbers except B..

#### Question No 6

Find next?
U, L, G, D...?

Solution!
Series in reverse :
U skip 8=L, L skip 4=G, G skip 2=D, D skip 1= B.
.

#### Question No 7

Bird is to Drib as as Animal is to

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 8

Lion is to Mane as Man is to:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 9

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
a _ bc _ c _ abb _ bca _

Solution!
The series is aa / b / cccc / a / bbbb / c / aa.
.

#### Question No 10

Which is the heaviest of the following?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 11

Dither: settle:: display:______

Solution!
Dither is an antonym for settle, and display is an antonym for hide..

#### Question No 12

All the 6 member of family A, B, C, D, E and F are travelling together . B is son of C but C is not mother of B, A and C are a married couple. E is brother of C. D is daughter of A. F is the  brother of B. How is E related to D?

Solution!
B is the son of C but C is not mother of B means C is a father of B. A is married to C means A is mother of B. F is brother of B means F is son of A and C.  D is daughter of A means D is daughter A and C. E is brother of C  who is father of D. So E, is uncle of D..

#### Question No 13

Find odd one:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 14

4, 9, 16, 25, 27, 36â€¦
Which one is odd?

Solution!
All numbers are square except 27.

#### Question No 15

A family consists of six members P, Q, R, X, Y and Z. Q is the son of R but R is not mother of Q. P and R are a married couple. Y is the brother of R. X is the daughter of P. Z is the brother of P. Which is a pair of brothers?

Solution!
Option (D)
Q is the son of R but R is not the mother. So, R is the father of Q. P is married to R. So, P is the wife of R and the mother of Q. X is the daughter of P and hence of R and so she is the sister of Q. Y is the brother of R and Z is the brother of P.
Clearly, Y is brother of R who is a male. So, Y and R is a pair of brothers.

.

#### Question No 16

20, 20, 17, 17, 14, 14, 11, ?, ?
What numbers should come next?

Solution!
This is a simple subtraction with repetition series.
It begins with 20, which is repeated, then 3 is subtracted, resulting in 17, which is repeated, and so on.
Rule = (1st no.), (1st no.), (1st no. - 3 = 2nd no.), (2nd no. repeat), (2nd no. - 3 = 3rd no.), (3rd no. repeat)...
Now in our case, (20), (20), (20 - 3 = 17), (17), (17 - 3 = 14), (14), (14 - 3 = 11), (11), (11 - 3 = 8), (8)...
So the answer is c = 11, 8..

#### Question No 17

Choose or find odd pair of words
(Sprinkle : Pour), (Happiness : Merriment), (Mist : Fog), (Sad : Unhappy)

Solution!
In all other pairs, second is of higher intensity than the first while in (d), first is of higher intensity than the second..

#### Question No 18

Ifx% of y is 100 and y % of z is 200 ,then find the relation between x and z

Solution!
It is ,y% of z=2(x% of y)
=>yz/100=2xy/100
=>z=2x

.

#### Question No 19

VU, SR, PO, ___, JI
Find the missing?

Solution!
Reverse series with consecutive two Alphabets
and gap of 1 Alphabets for next the next group.
.

#### Question No 20

___, RQPF, ONMH, LKJJ, IHGL,
What's next?

Solution!
Two Alternative series:
Ist letter in each group in reverse series and
last letter is with one gap of Alphabet in series.
.

#### Question No 21

Bombay Express left Delhi from Bombay at 14.30 hours, travelling at a speed of 60 km per hour and Rajdhani Express left. Delhi from Bombay on the same day at 16.30 hours, travelling at the speed of 80 kilometre per hour. How far away from Delhi will the two trains meet?

Solution!
Suppose they meet x hours after 14.30 hours.
Then 60 x =80 (x-2) or x=8
Required distance=(60*8)km
=480 km.
.

#### Question No 22

Value of house decreases from 50000 rupees to 45000 rupees.what is the percentage decrease?

Solution!
Decrease in the value of house=50000-45000=5000
Percentage decrease=(5000/50000)*100=10%
.

#### Question No 23

The average of 6 quantities is 4. The average of 3 them is 3. What is the average of the remaining three numbers?

Solution!

The average of 6 quantities is 4.
Therefore ,the sum of the 6 quantities is 6 Ã— 4 = 24.
The average of three of these 3 quantities is 3.
Therefore, the sum of these three quantities = 3 Ã— 3 = 9
The sum of the remaining three quantities = 24 - 9 = 15 .
Average of these three quantities = 15 / 3 = 5.
.

#### Question No 24

Choose the word that has same or nearly the same Meaning of abstract

Solution!
Abstract means conceptual, intellectual,meta physical..

#### Question No 25

Idioms and phrases
To change color

Solution!
Discription is not available for this question..

#### Question No 26

Find the odd one out

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 27

Katherine's father's mother's grand-daughter is _____ of Katherine:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 28

A is father of x. B is mother of Y. The sister of X and Z is why. Which of the following statement is definitely not true?

Solution!
A is the father of X and Y is the sister of X. So why is the daughter of A..

#### Question No 29

A train is travelling at a speed of 25 metre per second in what time you will it pass a man sitting on the platform if the length of train is 225 m?

Solution!
t=l/s
t=225/25
t=9 sec
.

#### Question No 30

A thief steals a car at 4 p.m and drive at the speed of 100 kilometre per hour. Find at what time thief will be caught?