IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

8988 ÷ 8 ÷ 4 = ?

Select the correct answer


Solution!
Given Exp. = 8988 x1/8x1/4=2247/8= 280.875
.

Question No 2

1318 Ã· 2?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 3

A number when divided successively by 4 and 5 leaves remainders 1 and 4 respectively. When it is successively divided by 5 and 4, then the respective remainders will be:

Select the correct answer


Solution!
4 | x            y = (5 x 1 + 4) = 9
5 | y -1         x = (4 x y + 1) = (4 x 9 + 1) = 37
   | 1 -4
 Now, 37 when divided successively by 5 and 4, we get
 5 | 37
 4 | 7 - 2
 Respective remainders are 2 and 3
.

Question No 4

His curt answer ______ me even more.

Select the correct answer


Solution!
Aggravated is correct..

Question No 5

Choose or find odd pair of words
(Blacksmith : Anvil), (Carpenter : Saw), (Barber : Scissor), (Goldsmith : Ornaments), (Sculptor :Chisel)

Select the correct answer


Solution!
Clearly, the answer is (d).
In all other pairs, second is the tool used by the first.
.

Question No 6

Find the odd man out

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 7

THR, RKN, RNJ, NQF, LTB...?
What's next?

Select the correct answer


Solution!
There are 3 different series.
1st in reverse order with gap.
2nd with 2 gaps in series.
3rd letter in each group with gap of 3 in reverse order.
.

Question No 8

A farmer bought a harvesstor for RS. 1500 and sold it for RS.1550. 
Find its profit percentage?

Select the correct answer


Solution!
Profit=1550-1500
=50
Profit percentage=50/1500*100=3.3%
.

Question No 9

A family consists of 6 members P, Q, R, S, T, and U  . There are two married couples . Q is a doctor and the father of T ,U is grandfather of R and is a contractor . s is grandmother of T and is a housewife. There is one doctor, one contractor -one house wife and two students in the family.
Which of the following is definitely a group of male members?

Select the correct answer


Solution!
Q the doctor, is the father of T. S, the house wife, is the grandmother of T and hence the mother of Q. Since there are only two married couples one being that of Q, the grandfather of R i. e, U must be married to S. Thus, R and T will be both children of Q and these must be the student. So P, who remains, Shell be the wife of  Q and she alone can be the nurse. Thus,  U must be the contractor. Clearly, for definite the males are  Q, the father and  U, the grandfather..

Question No 10

The age of three children are in proportion 5:7:8. After six years the sum of there ages is 50.  Find their ages six years ago. ( in years).

Select the correct answer


Solution!
Let there present ages be 5x,7x,8x years respectively.
Then, (5x+6)+(7x+6)+(8x+6)=50
16x=32
x=2
So six years ago their ages was 4,8,10 years respectively.
.

Question No 11

 P is the Brother of R;
Q is the son of P ;
T is the brother of S;
S is the daughter of R.
Who are the cousins of Q?

Select the correct answer


Solution!
Option (D) 
T is the brother of S, who is the daughter of R. So, T and S are the children of R. Now, P is the brother of R and Q is the son of P. So, T and S are the cousins of Q.

.

Question No 12

A is the brother of B. B is the brother of C. D is the father of A. Based on these three statements, which of the following statement cannot be definitely true?

 

Select the correct answer


Solution!
Option (D)  
 A is the brother of B and B is the brother of C. So, C may be the brother or sister of A.

.

Question No 13

Excluding stoppages the speed of a bus is 54 kilometre per hour and including stoppages it is 45 km per hour , for how many minutes does the bus stop per hour?

Select the correct answer


Solution!
Due to stoppages, it covers 9 km less.
Time taken to cover 9 km=(9/54)*60=10 mins.
.

Question No 14

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number 10, 14, 28, 32, 64, 68, 132

Select the correct answer


Solution!
Alternately, the numbers are increased by four and doubled to get the next number>
Thus, 10 + 4 = 14;
14 * 2 = 28;
28 + 4 = 32;
32 * 2 =64 and so on.
So, 132 is wrong and must be replaced by (68 * 2) i.e. 136..

Question No 15

The price of an article increases from $50 to $60. What is the percentage increase?

Select the correct answer


Solution!
Increase in price=60-50=10
% increase=(10/60)*100
=16%
.

Question No 16

A 400 m long train crosses a platform in 40 seconds. It crosses a single pole in 10 seconds. What is the length of platform?

Select the correct answer


Solution!
Speed= 400/10
Speed=40 m/s
Let the length of platform is X metre.
Then (x+400)/40=40
X+400=40*40
X=1600-400
X=1200
.

Question No 17

On dividing 2272 as well as 875 by 3-digit number N, we get the same remainder. The sum of the digits of N is:

Select the correct answer


Solution!
Clearly, (2272 - 875) = 1397, is exactly divisible by N.
Now, 1397 = 11 x 127
 The required 3-digit number is 127, the sum of whose digits is 10.
.

Question No 18

Peter is swimming at a speed of 20 Km/h along the flow of water. If the speed of water is 5 Km/h What is swimming speed of Peter against the flow of water?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 19

106 x 106 - 94 x 94 = ?

Select the correct answer


Solution!
106 x 106 - 94 x 94= (106)2 - (94)2
11236-8836=2400.
.

Question No 20

The ratio between me and my brother's age is 3:1 in 2015. In 2013, the ratio was 4:1. What would be my age in 2014:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 21

The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 8. What is the average of the remaining two numbers?

Select the correct answer


Solution!
The average of 5 quantities is 6.
Therefore, the sum of the 5 quantities is 5 *6 = 30.
The average of the 3 of these 5 quantities is 8.
Therefore, the sum of these 3 quantities = 3*8 = 24
The sum of the remaining two quantities = 30 - 24 = 6.
Average of these two quantities = 6 / 2 = 3.
.

Question No 22

Keep is to Store as Boil is to:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 23

Choose or find odd word
V.V. Giri , General Zia , General Ershad , Lal Bahadur Shastri

Select the correct answer


Solution!
 All except Lal Bahadur Shastri were Presidents of some country, while Lal Bahadur Shastri was the Prime Minister of India.

.

Question No 24

Find the odd man out

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 25

There will be an immediate ____ intothe cause of the accident.

Select the correct answer


Solution!
Inquiry is correct..

Question No 26

A man roaring a Boat covers an average distance of 10 km/ hr. What is the distance after 20 minutes?

Select the correct answer


Solution!
Distance covered in 60 minutes=10
Distance covered in 1 minute=10/60
Distance covered in 20 minutes=10/60*20
= 3.3 m
.

Question No 27

Find the odd man out

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 28

Choose or find odd number pair
(72 - 45) , (51 - 24) , (46 - 20) , (32 - 13)

Select the correct answer


Solution!
 This is the only group in which the two numbers have no common factor.
.

Question No 29

A is only brother of B who is wife of C. B and C has a Son D. How is D related to A?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 30

Idiom and phrases
Bag and baggage

Select the correct answer


Solution!
No answer description.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Be the Part of a Community of Genius People