IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

 A + B means A is the son of B;
A - B means A is the wife of B;
A x B means A is the brother of B;
A ÷ B means A is the mother of B; and
A = B means A is the sister of B.
What does P = R ÷ Q mean?

Select the correct answer


Solution!
Option (A)
P = R ÷ Q means P is the sister of R who is the mother of Q i.e. P is the aunt of Q.
So, the answer is (a).

.

Question No 2

A person covers 90 kilometres in 2 hours 30 minutes. Find the speed in metre per second?

Select the correct answer


Solution!
90 km=90*1000=9000
2hr 30 mins= 150 mins=150*60=9000 seconds.
Speed=distance/time
=90000/9000
=10 m/s
.

Question No 3

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
 gfe _ ig _ eii _ fei _ gf _ ii

Select the correct answer


Solution!
The series is gfeii / gfeii / gfeii / gfeii. Thus, the pattern gfeii is repeated
.

Question No 4

In following question, a number series is given with one term missing. Choose correct alternative
1, ?, 5, 10, 20, 40, 80

Select the correct answer


Solution!
Next number is sum of all previous numbers.
1st Term : 1
2nd Term: 4
3rd Term: 1+4 =5
4th Term: 1+4+5= 10
5th Term: 1+4+5+10=20 and so on.....

Question No 5

What is the selling price of an article that was bought for $1500 and sold it at a profit of5%. What is the percentage of profit?

Select the correct answer


Solution!
5% of 1500=1500*5/100
=75
S.p=1500+75=1575
.

Question No 6

With increase of 11% salary of John becomes rupees 13440. What was his salary before increase?

Select the correct answer


Solution!
Let before increase John's salary was x.
10% of X =10x/100=x/10
Now
13440-x/10=x
336000-x=10x
336000=11x
X=30545
.

Question No 7

Find odd man out of following cricketers:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 8

What comes next in the series 25 , 20 , 50 , 40 , 100 , 60 , 200 , ?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 9

7589 - ? = 3434

Select the correct answer


Solution!
Let 7589 -x = 3434
Then, x = 7589 - 3434 = 4155
.

Question No 10

Choose or find odd letter group
ABD , FGI , LMO , STU , WXZ

Select the correct answer


Solution!
 In all other groups, the first letters are consecutive and third letter is obtained by skipping one letter from the second..

Question No 11

7 - 3 + 6÷2-?=0

Select the correct answer


Solution!
7 - 3 + 6 ÷ 2 -7=0
7 - 3 + 3 - 7=0
 7 - 7=0
0=0
.

Question No 12

4.2, 16.4, 64.8, 100.10, 114.12
Find the missing.

Select the correct answer


Solution!
Before decimal number is the 
square of after decimal  numbers.
.

Question No 13

 10⁄5 , 10⁄100 , 1000⁄15 ,  20⁄10000 ... What's next?

Select the correct answer


Solution!
zigzag series of multiple 5 and 10 by alternative  numerator
denominator  position.
.

Question No 14

Idiom and phrases
To have an axe to grind

Select the correct answer


Solution!
No description.

Question No 15

If Jessy walk for 2 and half hour at an average speed of 6 miles per hour. How far will he has walked?

Select the correct answer


Solution!
Speed=distance/time
Distance=speed xtime
=6*2.5=15 miles
.

Question No 16

Which word means the opposite of forsake.

Select the correct answer


Solution!
To forsake is abandon; to cherries is to hold dear,to nurture..

Question No 17

John is four times as old as Peter. If the sum of their ages is 60 years, how old is Peter?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 18

How many times hour and minute hands meet each other in a day

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 19

PBC, QDE,___, SHI, TJK, ULM.
what's missing?

Select the correct answer


Solution!
It is two Alphabetical series here.
First series is the first letter only in sequence of P, Q, R, S, T, U, V...
2nd series is BC, DE, FG, HI, JK, LM...
.

Question No 20

Even is to odd as Prime is to

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 21

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number
6, 14, 30, 64, 126

Select the correct answer


Solution!
Each term is multiplied by 2 and then increased by 2 to obtain the next term.
So, 64 is wrong and must be replaced by (30 * 2 + 2) i.e. 62..

Question No 22

Which one is odd?
B, C, E, G, J, K, M....

Select the correct answer


Solution!
All are prime number position except J..

Question No 23

 A and B are married couple. X and Y are brothers. X is the brother of A.
How is Y related to B?

Select the correct answer


Solution!
Option (A)
A and B are husband and wife. Since X and Y are brothers, and X is the brother of A, Y is also the brother of A.
Thus, Y is the brother-in-law of B.
Hence, the answer is (a).
.

Question No 24

John's father is 27 years older than him and his brother Bob is 3 years younger than him. The age difference between Bob and his father is:

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 25

What is the unit digit in 4137754 ?

Select the correct answer


Solution!
Unit digit in (4137)754 = Unit digit in {[(4137)4]188 x (4137)2}
=Unit digit in { 292915317923361 x 17114769 }
= (1 x 9) = 9
.

Question No 26

A delivery van leaves Selkirk and travels for 1.25 hours at an average speed of 50 metre per hour. How far will the Van have travelled?

Select the correct answer


Solution!
D=ST
D=50*1.25
D=62.5 
.

Question No 27

If their is a round cake and give it 3 straight cuts then how many piece there are?

Select the correct answer


Solution!
Think it 3 dimensionally
If you give one straight cut from its cylindrical height and 2 cuts from its diameter it will be 8 piece of cake.
.

Question No 28

10-10×?+10=0

Select the correct answer


Solution!
10-10×2+10=0
10-20 +10=0
20-20=0
0=0
.

Question No 29

2, 7, 15, 20, 28, 33, 41, ___, 54, 59.
Find the missing.

Select the correct answer


Solution!
It is Alternative series with addition of 5 and 8..

Question No 30

How many minutes are there in 1/12 of a day?

Select the correct answer


Solution!
There are 24 hours in a day. 24 divided by 12 = 2. And in 2 hours there are 120 minutes.
.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Be the Part of a Community of Genius People