# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

At present the ratio of ages of Ron and Susan is 4/5. After six years Susan will be 26. What is the age of Ron at present?

Solution!
Let the present age of Ron and Susan is 4x,5x years.
Then
4x+6=26
4x=26-6
4x=20
x=5
So Ron age will be 5(5)=25
.

#### Question No 2

John moves 10 Km towards north from his school then take left turn and moves 5 Km then again turns left and moves 10 Km. What is the displacement he covered from his school?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 3

Together, Grace and carlo spent \$ 51 on a gift. If Grace contributed twice as much money as Carlo, how much did Carlo spend?

Solution!
If Carlo  spend:X
Then Greece: 2 x
X + 2 X = 51
3x = 51
X = 51/3
X = 17
.

#### Question No 4

What comes next?
2, 3, 5, 9, 17, 33...?

Solution!
Every number is multiplying by 2 and -1 gives next number in series..

#### Question No 5

What comes next in the series, 1, 4, 9, 16, ?

Solution!
Square of numbers from 1 to 5..

#### Question No 6

Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 km per hour and including stoppages it is 45 km per hour. For how many minutes does the bus stop per hour?

Solution!
Due to stoppages it covers 9 km less.
Time taken to cover 9 km=[(9/54)]*60=10 min.
.

#### Question No 7

If Peter is older than John and John is younger than Patel. If Patel is younger than Peter. who is the oldest?

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 8

Find the average speed if you travel 360 km in 2 hours?

Solution!
s=d/t
s=360/2
s=180 km/hr
.

#### Question No 9

In following questions, one term in number series is incorrect.
Find out the incorrect number 15, 16, 22, 29, 45, 70

Solution!
The pettern is + 1, + 4, + 9, + 16, + 25,.... i.e. + 12, + 22, + 32, + 42, + 52,...
So, 22 is wrong and must be replaced by (16 + 4) i.e. 20..

#### Question No 10

Peter introduces David as the son of the only brother of  his father's wife.
How is Peter related to David?

Solution!
The relation may be analyed as follows:
Father's wife........ Mother
Mother's brother.....Uncle
Uncle's son ........ Cousin
So, David is Peter's uncle.
So option no. 1 is correct.

.

#### Question No 11

Idiom and phrases
All and sundry

Solution!
No description.

#### Question No 12

In a family, there are 6 member A, B, C, D, E and F. A and B are married couple, A being the male member, D is only son of C, who is brother of A. E is the sister of D. B is daughter in law of F,  whose husband has died How is F related to A?

Solution!
A is male and married to B. So, A is husband and B is a wife. C is brother of A. D is a son of C.E, who is sister of D will be  daughter of C. B is the daughter in law of F whose husband has died means F ia the mother of A. Clearly, F is mother of A..

#### Question No 13

Which word mean the opposite of stray.

Solution!
To stray is to Vander;to remain is to stay..

#### Question No 14

Two person A & B removed from P to Q which are at a distance of 15 kilometres at 6 and 9 km respectively.B reacges Q and immediately return and met A at R. Find distance from P to R.

Solution!
Total distance travelled by both=30
Ratio of speed= 9 :3
PR= 2/2+3*30=12 km
.

#### Question No 15

(35423 + 7164 + 41720) - (317 x 89) = ?

Solution!
35423         317 x 89 = 317 x (90 -1 )
+  7164                  = (317 x 90 - 317)
+ 41720                  = (28530 - 317)
-----                  = 28213
84307
- 28213
-----
56094
.

#### Question No 16

Salesman, engineer and accountant. There are two married couples in the family. D, the salesman is married to the lady teacher. The doctor is married to the lawyer. F, the accountant is the son of B and brother of E. C, the lawyer is the daughter in law of A. E is the unmarried engineer. A Is the grandmother of F. What is the profession of A.

Solution!
C is the daughter in law of A who is the grandmother of F means C is the mother of F. But F is the son of B. So, B is C's husband. But C, the lawyer, is married to the doctor. So, B is the doctor. F, the accountant, will be the son of B and C. E is the unmarried engineer. So, the other married couple can be that of grandmother of F i.e, A and D. But D, the salesman, is married to the lady teacher. So, D, the salesman, is the grandfather of F, father of B and the husband of A, the lady teacher. A is the lady teacher..

#### Question No 17

A car running at 65 km per hour takes 1 hour to cover a distance. If the speed is reduced by 15 km per hour. Then in how much time it will cover the distance?

Solution!
Reduced speed= 65-15=50 km/ hr
Now car will take 65/50*60= 78 mins
.

#### Question No 18

Haste : waste :: _____: crowd

Solution!
According to well known proverbs, haste makes waste ,and three is a crowd..

#### Question No 19

The ages of Ashley and Marry are in the ratio 4:7. The sum of their ages is 22. Find the difference between their ages ?

Solution!
A/M=4/7
7A+4M=0 .......eq (1)
A+M=22...........eq(2)
By solving equation :
A=8, M=14
14-8=6

.

#### Question No 20

With an increase of 10% of John's salary becomes 13300 . What was the salary before increase?

Solution!
10% of 13300=13300*(10/100)
=13300*0.1
=1330
Salary before increase=13300-1330=11970
.

#### Question No 21

______:heavy::ravenous: hungry

Solution!
To be leaden is to be oppressively heavy, and to be ravenous. Is to be excessively hungry..

#### Question No 22

30, 35, 55, 40, 45, 55, 50...?
Find next pair?

Solution!
It is alternative series with of difference 5 and every 3rd
difference number position number is 55 in series.
.

#### Question No 23

Choose the word that has same or nearly the same meaning of sphere.

Solution!
A Sphere is a figure formed by the revolution of a circle about its diameter and is synonymous globe..

#### Question No 24

Find the next number in the following sequence:
2, 5, 10, 17, 26...?

Solution!
Each term is 1 more than a square. That is, the pattern is given by:
n = 1, 2, 3, 4, 5
n2 = 1, 4, 9, 16, 25
n2+1 = 2, 5, 10, 17, 26
So, the nth term is given by n2 + 1. Then the sixth term is:
n2+1 = 36 + 1 = 37.

#### Question No 25

Loyalty is to Treason as Chill is to:

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 26

Find missing number.
11, 13, 17, 19, __, 29

Solution!
All are Prime Numbers.

.

#### Question No 27

Look at this series: 31, 29, 24, 22, 17, . . .
What number should come next?

Solution!
This is a simple alternating subtraction series, which subtracts 2, then 5.
Rule = (first number - 2), (second number - 5), (third number - 2), (fourth number - 5)...
Now The series is 31, 29, 24, 22, 17, . . .
(31 - 2 = 29), (29 - 5 = 24), (24 - 2 = 22), (22 - 5 = 17), (17 - 2 = 15)...

#### Question No 28

n is a whole number which when divided by 4 gives 3 as remainder. What will be the remainder when 2n is divided by 4 ?

Solution!
Let n = 4q + 3. Then 2n = 8q + 6   = 4(2q + 1 ) + 2.
Thus, when 2n is divided by 4, the remainder is 2.
.

#### Question No 29

What is 7.9 + 13 + 12.7 + 0.5 + 9

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 30

ACE : FHJ :: OQS : ?