Choose or find odd letter group

KP , MN , HR , GT , EV

In all other groups, the first letter occupies the same position from A onward as the second letter occupies from Z backward. e.g., K is the eleventh letter from the beginning and P is the eleventh letter from the end of the alphabet..

In Math test out of 10 marks for students got 4 marks and 6 got 5 marks what will be the average marks of class:

={( number of student X marks)+( number of student X marks)}/ total students

={( 4 x 10)+(6Ã—5)}/6+4

=(40+30)/10

= 7 is the average marks of class.

.
In a hotel 60 people had vegetarian lunch while 35 non vegetarian lunch and 15 had both type of lunch if 90 people were present how many did not eat either type of lunch?

Total people having lunch:

Vegetarian + non vegetarian lunch - both lunch.

= 60 + 30 - 15

=75

People not having either type of lunch

= total people - having lunch people

=90-75

= 15 people who don't have either type of lunch.

.
20, 20, 17, 17, 14, 14, 11, ?, ?

What numbers should come next?

What numbers should come next?

This is a simple subtraction with repetition series.

It begins with 20, which is repeated, then 3 is subtracted, resulting in 17, which is repeated, and so on.

Rule = (1st no.), (1st no.), (1st no. - 3 = 2nd no.), (2nd no. repeat), (2nd no. - 3 = 3rd no.), (3rd no. repeat)...

Now in our case, (20), (20), (20 - 3 = 17), (17), (17 - 3 = 14), (14), (14 - 3 = 11), (11), (11 - 3 = 8), (8)...

So the answer is c = 11, 8..

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options. LXF, MTJ, NPN, OLR, ?

The first letter of each term is moved one step forward, the second letter is moved four steps backward and the third letter is moved four steps forward to obtain the corresponding letters of the next term.

.
In following alphabet series , one term missing as shown by question mark . Choose missing term from options.

b, e, d, f, ?, h, j, ?,

The series may be divided into groups as shown :

b e d / f i h / j m l

In each group, first letter is moved two steps forward to obtain the third letter while the third letter is moved one step forward to obtain the second letter

.
If a boat travels with speed 10 kilometre per hour in still water and speed of stream is 5 kilometre per hour what would be the time taken by boat to go 60 km downstream?

Thus, downstream speed=(x+y)km/he=10+5=15 km/hr

We have,

Time=distance/speed

Time taken by a boat to travel 60 km downstream will be equal to the ratio of distancees travel to downstream speed.

Time taken by a boat= 60/15=4 hr

.
In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

ab _ bcbca _ _ c _ bab

The series is abcbc / bcaca / cabab. Thus, the series consists of three sequences. The first sequence begins with a, the second with b and the third with c. Each sequence consists of a letter followed by other two letters repeated twice.

.
In following questions, three sequence of alphabets/numerals are provided which correspond to each other in some way. Find out alphabets/numerals that come in the blank places. Choose the correct option

A _ B A C _ D _ B C D C _ 3 _ 2 _ 1 _ 4 ? ? ? ? d c _ _ b a c b _ _ _ _

A _ B A C _ D _ B C D C _ 3 _ 2 _ 1 _ 4 ? ? ? ? d c _ _ b a c b _ _ _ _

Clearly, 2 corresponds to A.

Now, b corresponds to C and 4 corresponds to b.

So, 4 corresponds to C.

c corresponds to D and 3 corresponds to c.

So, 3 corresponds to D.

So, the remaining number i.e., 1 corresponds to B.

Thus, BCDC corresponds to 1, 4, 3, 4. .